Απάντηση του Ασύλου Ανιάτων σε δημοσίευμα
Αναφορικά με δημοσίευμα στις 21-6-2013, στην εφημερίδα «Έθνος» σχετικά με το Άσυλο Ανιάτων οφείλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
1. Ενέργειες συκοφαντικών “καταγγελιών” πλήττουν ιδιαίτερα την προσπάθεια επιβίωσης του Ασύλου Ανιάτων σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όσοι το επιχειρούν αυτό φέρουν ακέραιο το βάρος της ευθύνης και των συνεπειών των πράξεών τους.
2. Σήμερα το Άσυλο Ανιάτων, οι εργαζόμενοι και οι 220 ασθενείς του είναι αντιμέτωποι με τις βαρύτατες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η ακίνητη περιουσία του Ασύλου έχει απαξιωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, της υπερφορολόγησης των ακινήτων και τη μη καταβολής μισθωμάτων ακόμα και από το δημόσιο. Οι ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν το 1,7 εκατ. ευρώ.
3. Οι 150 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένα 6 μηνών, εξαιτίας της οκτάμηνης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Μετά την ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, αναμένεται η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ και την καθυστέρηση των μισθωμάτων από τα ακίνητα του Ασύλου, έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, χωρίς καν να έχουν ορίσει το απαραίτητο από το νόμο προσωπικό ασφαλείας.
Η Διοίκηση προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που υπάρξει από τις κινητοποιήσεις πρόβλημα στην περίθαλψη και τη φροντίδα των 220 ασθενών.
4: Σχετικά με το λειτουργικό κόστος και τις μειώσεις μισθών που αναφέρονται στο δημοσίευμα, η πραγματικότητα είναι πως υπήρξε μείωση κατά μέσο όρο 20% σε απολαβές που ήταν (και παραμένουν) από τις πιο υψηλές στο χώρο της υγείας και δεν ήταν δυνατό να δικαιολογηθούν από την οικονομική κατάσταση του Ασύλου που εδώ και χρόνια συσσωρεύει ελλείμματα . Σημειώνεται ότι πριν τις μειώσεις ο πιο χαμηλός μισθός ήταν 2.000 ευρώ και ο ανώτατος μισθός ξεπερνούσε τις 5.000 ευρώ.
Το μηνιαίο λειτουργικό κόστος του Ασύλου είναι 565.000€. Η μηνιαία μισθοδοσία του Ασύλου Ανιάτων φτάνει σήμερα τις 400.000 ευρώ (ενώ μέχρι τις 31/12/2012 ήταν 500.000 ευρώ). Συνεπώς το 70,7% του μηνιαίου λειτουργικού κόστους αφορά στη μισθοδοσία.
Στο Άσυλο Ανιάτων εργάζονται 150 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 16 είναι ΠΕ (γιατροί, λογιστές), οι 30 είναι απόφοιτοι Λυκείου και οι 104 είναι απόφοιτοι δημοτικού (πρακτικοί νοσοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό).
Αυτή την περίοδο διενεργείται έλεγχος, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι εργαζόμενοι να έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά να εξακολουθούν να εργάζονται στο Άσυλο, χωρίς να έχουν δηλώσει τη συνταξιοδότησή τους.
5: Η πρόσφατη απόλυση εργαζομένου του Α.Α., αφορούσε υπάλληλο η συμπεριφορά του οποίου, επανειλημμένα και παρά τις συστάσεις, δεν ήταν σύννομη με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής για την προστασία της δημόσιας υγείας.
6: Στο Άσυλο Ανιάτων, η νέα διοίκηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Απρίλιο του 2012, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή σχέδιο εξυγίανσης και αποτύπωσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανατεθεί – μετά από διαγωνισμό – στο διεθνή οίκο ορκωτών ελεγκτών (Grant Thornton), ο διαχειριστικός έλεγχος για την περίοδο (1980-2012), προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται στους αμέσως προσεχείς μήνες.
7: Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου του Ασύλου Ανιάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 14-12-2012 παρουσία του δικηγόρου -εκπροσώπου των κληρονόμων Σπέντζα- καθώς και του εκτελεστή της διαθήκης, ενέκρινε σχέδιο συμβιβασμού. Η ανωτέρω απόφαση έχει προωθηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων Αττικής και αναμένεται η σχετική εγκριτική γνωμοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό.
8: Διευκρινίζεται ότι οι αγωγές αποζημίωσης που κατέθεσε ο εκτελεστής της διαθήκης και που θα εκδικάζονταν τον Ιανουάριο του 2013, έχουν ασκηθεί κατά των προηγούμενων μελών του ΔΣ και της αποβιώσασας τέως Προέδρου του Ασύλου (που η θητεία της έληξε τον Μάρτιο 2012). Υπό το πρίσμα υλοποίησης του σχεδίου συμβιβασμού, ο εκτελεστής της διαθήκης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων Αττικής, συνηγόρησαν στην αναβολή της εκδίκασης των αγωγών αποζημίωσης.
Για την υπόθεση διαχείρισης της κληρονομιάς Σπέντζα και τα συνακόλουθα φορολογικά θέματα, διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για την περίοδο 1980-2009 και τα τότε διατελέσαντα μέλη του ΔΣ. Η νέα διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων έχει θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και εργάζεται στενά μαζί της για την απόδοση ευθυνών. Η εικόνα και η αξιοπιστία του Ασύλου Ανιάτων θα αποκατασταθούν μόνο με την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και λειτουργικής διαφάνειας.
9. Η έκθεση εσωτερικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί καταλήγει σε σημαντικές διαπιστώσεις για την έως τότε λειτουργική και οικονομική οργάνωση του Ασύλου. Τα αποτελέσματα της έκθεσης επέβαλλαν την αναλυτική διενέργεια ελέγχου από ορκωτούς λογιστές και τη συνεργασία με έναν εξωτερικό νομικό σύμβουλο.
10. Τέλος, η Πρόεδρος του Ιδρύματος κα. Ιωάννα Ηλιάδη, έχει παραιτηθεί από ετών από τη θέση της Αντιπροέδρου σε τεχνική εταιρεία και πριν την ανάληψη οποιασδήποτε θέσης στο ΔΣ του Ασύλου. Στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα παραδώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα νέους φακέλους υποθέσεων που αφορούν στο Άσυλο προς εισαγγελική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.
Κύριος στόχος της νέας διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων είναι να υπάρξει οικονομική εξυγίανση, διαφάνεια και σύγχρονη λειτουργική και οργανωτική δομή σε ένα οργανισμό που για δεκαετίες είχε αφεθεί στην τύχη του. Παρά τις αντίξοες συνθήκες η διοίκηση μαζί με εκείνους τους εργαζομένους που θέλουν το Άσυλο να ξεκολλήσει από το τέλμα και να γυρίσει σελίδα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης στους 220 χρόνια πάσχοντες ασθενείς.
Η Διοίκηση του Ασύλου επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα της, απέναντι σε συκοφαντίες, προκειμένου να προασπίσει την αξιοπρέπεια και την ιστορία του Ασύλου Ανιάτων.
Εκ της Διοικήσεως του Ασύλου Ανιάτων