Pharma & Health Conference 2013
Ομάδα Εργασίας για το Μνημόνιο συστήνει ο Άδωνις Γεωργιάδης
Σε εξέλιξη βρίσκεται το Pharma & Health Conference 2013, το οποίο πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Divani Apollon Palace στο Καβούρι.
Με τίτλο «Καινοτομία στην Υγεία – Αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνολογίας», το μεγάλο φαρμακευτικό συνέδριο έχει στόχο εν μέσω της επώδυνης περιόδου μετάβασης που διανύει το ελληνικό σύστημα υγείας, να φέρει ένα παραγωγικό διάλογο στο χώρο της υγείας.
Το συνέδριο άνοιξε ο νέος Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με την σύντομη παρέμβασή του, τόνισε το στόχο που έχει η νέα ηγεσία του Υπουργείου, να βελτιώσει το υπάρχον σύστημα υγείας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός, «επιθυμώ μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει μια συνεργασία, ένας εκτενής διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων με την Υγεία. Με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά. Όπου θα βάλουμε κάτω όλη την πολιτική την οποία ασκούμε, ένα ένα όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και όλες τις δράσεις που είναι να έρθουν, ώστε αφενός να δομηθεί σωστά η πολιτική μας και αφετέρου να ξέρετε τι ισχύει και τι θα ισχύσει, προκειμένου να οργανωθούμε όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, συγκαταλέγεται και η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το δελτίο τιμών φαρμάκων.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε στην ομιλία του, τη σημασία της ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας ως στοιχείο προστιθέμενης αξίας που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του επιπέδου προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι «για να γίνει η δυνατότητα της ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας πράξη, απαιτείται ένας Εθνικός Σχεδιασμός της Επενδυτικής Επιχειρηματικότητας στην Υγεία με γνώμονα την Ποιότητα Ζωής του Αρρώστου και πρόσθεσε πως «είναι σίγουρό ότι, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των κατάλληλων τεχνολογιών στην Υγείας, θα μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη βιωσιμότητα στο Σύστημα της Υγειονομικής μας Περίθαλψης, αλλά και μέσα από τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας με καινοτόμες διαδικασίες, θα μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη βιωσιμότητα στον πληθυσμό μας».
Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie Pharmaceuticals S.A.& Αντιπρόεδρος & Αναπλ. Προέδρου Δ.Σ., ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, παρουσίασε τους τρεις στόχους που έχει θέσει ο ΣΦΕΕ, τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και τα γενόσημα φάρμακα, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Ο κ. Αποστολίδης
συμπλήρωσε, «ανάμεσα στις προτεραιότητες του ΣΦΕΕ είναι η Φαρμακευτική δαπάνη, η οποία σύμφωνα με το ΣΦΕΕ πρέπει να είναι 2,2- 2,3 δις, ο υπολογισμός υπέρβασης φαρμακευτικής δαπάνης, η πρόσβαση σε νέες θεραπείες, η εξόφληση των εκκρεμών χρεών που ανέρχονται σε 1,5 δις, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και η απουσία ελέγχου σε όλα τα κέντρα κόστους οδηγεί σε συσσώρευση χρεών) και τέλος ο Κώδικας Δεοντολογίας.
Ο ρευματολόγος & Ανιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ), κ. Παναγιώτης Τρόντζας, αναφέρθηκε στο θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο δημιούργησε η ΕΡΕ και αναμένεται να ενσωματωθεί στην ΗΔΙΚΑ. Ο κ. Τρόντζας τόνισε πως με το πρωτόκολλο αυτό αποφεύχθηκε ποσόστωση της τάξεως του 12% που ήθελε η τρόικα, να επιβάλλει δηλαδή στους βιολογικούς παράγοντες. Επόμενος στόχος η δημιουργία ενός εθνικού registry για τους ρευματοπαθείς, υπηρεσία που υπάρχει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πέντε πάνελ συζητήσεων με τις ακόλουθες θεματικές:
«Καινοτομία και αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας»
«Πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες και ιατρικές τεχνικές»
«H αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων: Προβλήματα, προκλήσεις & προοπτικές»
«Building the future of healthcare in Greece: The European perspective»
«Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το ΕΣΥ»
Ακόμη, εκ μέρους του Δρ. Νίκου Μανιαδάκη, Καθηγητή Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, παρουσιάστηκε από τον κ. Χάρη Μυλωνά, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΣΔΥ, η μελέτη για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα με τίτλο, «η αυτοθεραπεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη».