Υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη ;
Η διαφορά ανάμεσα στην αναμενόμενη θλίψη μιας απώλειας, στην φυσιολογική απογοήτευση ενός χωρισμού και στην κλινική κατάθλιψη είναι μεγάλη. Στην δεύτερη περίπτωση τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι παρατεταμένα και μόνιμα και χαρακτηρίζονται από παραίτηση, αδικαιολόγητη εξάντληση, έντονη απογοήτευση, διαταραχές στην όρεξη και στο φαγητό, επιμονές αρνητικές σκέψεις , εσωτερική δυσφορία και επεισόδια πανικού . Σε ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις κατάθλιψης το άτομο χάνει το ενδιαφέρον για την ζωή και ακινητοποιείται εντελώς.
Όλες οι μορφές κατάθλιψης χρίζουν διερεύνησης , διαχείρισης και ιατρικής αξιολόγησης , δίνοντας επείγουσα προτεραιότητα σε καταστάσεις που συνδέονται με την πάθηση όπως κίνδυνος αυτοκτονίας και απώλεια της ικανότητας για φροντίδα του εαυτού του πάσχοντα.
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που αγγίζει τον κάθε άνθρωπο με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Αυτό εξηγεί γιατί ένας είδος θεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματικό για έναν πάσχοντα αλλά όχι για κάποιον άλλον.
Η σωστή αξιολόγηση και διάγνωση είναι η μισή λύση της προβλήματος.
Σε τι οφείλεται η κατάθλιψη; Τι συμπτώματα παρουσιάζει?; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον συγκεκριμένο τύπο κατάθλιψης ; Ποσό αποφασισμένος είναι ο ασθενής να διαχειριστεί τα θέματα του ; Ποια είναι η ποιότητα της σχέση ανάμεσα σε θεραπευμένο και θεραπευτή ; Πόσο υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον του ασθενή ;
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε στις περιπτώσεις καταθλιπτικών ασθενών που λαμβάνουν φαρμακοθεραπεία επί σειράς ετών αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από κατάθλιψη.
Ένα σύνηθες φαινόμενο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα από μόνα τους δεν προσφέρουν πάντα τις μαγικές λύσεις που περιμένουμε. Ένα μεγάλο ποσοστό καταθλιπτικών ατόμων χρειάζονται καθοδήγηση και συμβουλευτική προκειμένου να αλλάξουν τον αρνητικό και δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης και ζωής .
Για κάποιες περιπτώσεις κατάθλιψης ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας θεωρείται η καλύτερη λύση και για όλες τις περιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αυτοβοήθεια και η ενεργή συμμέτοχη του ασθενή στη θεραπεία του.