Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν θετικά και αρνητικά τη γονιμότητα.

Facebooktwitterpinterest

Και έρχεται ο καιρός που αποφασίζετε πως θέλετε να γίνετε μανούλες…ωστόσο η σύλληψη ενός μωρού δεν φαντάζει πάντα τόσο εύκολη! Οι πιθανότητες ενός φυσιολογικού ζευγαριού να επιτύχει μια εγκυμοσύνη είναι περίπου 25% ακόμη κι αν έρχονται σε σεξουαλική επαφή καθημερινά. Υπογονιμότητα υπάρχει όταν εμφανίζονται προβλήματα κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για διάγνωση υπογονιμότητας αν το ζευγάρι μετά από 12 μήνες «ελεύθερου σεξ» (2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο των γόνιμων ημερών της γυναίκας) αποτυγχάνει στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Επίσης, έχουμε διάγνωση υπογονιμότητας μετά από 6 συνεχείς αποβολές. Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα έξι ζευγάρια δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί.

Οι παράγοντες που οφείλονται για την υπογονιμότητα είναι η ηλικία, το στρες, κάποιες ορμονικές ανωμαλίες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ελλείψεις ή υπερβολές στη διατροφή του ζευγαριού.
Στην περίπτωση της γυναικείας υπογονιμότητας, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά στη σύλληψη. Είναι σημαντικό, η γυναίκα να έχει, αλλά και να διατηρεί το φυσιολογικό της βάρος. Θα μπορούσε να υιοθετήσει το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, μειώνοντας τα ζωϊκά λιπαρά, προσθέτοντας περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή της, όπως επίσης και τροφές πλούσιες σε σίδηρο και φολλικό οξύ (400 μg καθημερινά για ένα μήνα πριν την σύλληψη εώς και την 12η βδομάδα της κύησης). Ακόμη, προτείνεται η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, από τις οποίες η μία να είναι πλήρη σε λιπαρά. Επίσης, είναι απαραίτητες 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, 8-10 ποτήρια νερό και γενικά, η αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ. Τέλος, μια άσκηση ήπιας έντασης πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητά της.
Όσον αφορά την ανδρική υπογονιμότητα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά και κάποιοι άλλοι αρνητικά. Και στην περίπτωση του άντρα ισχύει η Μεσογειακή Δίαιτα και η ελάχιστη κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων. Πρέπει η διατροφή του να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά (κυρίως ψευδάργυρο και σελήνιο) και σε ω-3 και άλλα φυτικά λιπαρά οξέα. Από την άλλη μεριά, ο χαμηλός αριθμών σπερματοζωαρίων επηρεάζει αρνητικά. Το σπέρμα είναι ευαίσθητο στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, γι’αυτόν κιόλας το λόγο τα αντιοξειδωτικά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Ο δυτικός τρόπος ζωής, η ρύπανση του περιβάλλοντος (υδράργυρος), τα φυτοοιστρογόνα (σόγια), η νικοτίνη, το αλκοόλ, η μαριχουάνα είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως η υπογονιμότητα οφείλεται 35% στους άνδρες, 35% στις γυναίκες, 20% στην ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα ταυτοχρόνως και τέλος, ένα 10% σε κανένα αίτιο (ανεξήγητη υπογονιμότητα).
Προτού λοιπόν πανικοβληθείτε, χαλαρώστε, φροντίστε τον εαυτό σας με μια σωστή διατροφή και συχνή άσκηση και μην χάνεται το κουράγιο σας. Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω δεν βοηθήσουν να αποκτήσετε παιδί, μη ξεχνάτε πως η επιστήμη έχει προχωρήσει και σπέρνει ελπίδες ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.