Για να μην σας χαλάσει τις διακοπές ο κοιλιακός πόνος!
Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο πόνος είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι κάτι «δεν πάει» καλά.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να θεραπεύσετε τον πόνο μόνοι σας.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δυνητικά αποτελεσματικές θεραπείες του στομαχικού ήκαι του κοιλιακού πόνου. Ωστόσο θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, αν ο πόνος είναι:
• σοβαρός και επιδεινώνεται
• συσχετισθεί με απώλεια βάρους
• συσχετιστεί με αιμορραγία από το έντερο
• συνδεθεί με δυσκολία στην κατάποση
• συνδεθεί με επίμονους εμέτους
Διαθέσιμες θεραπείες
Φυσικά, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία: αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που ξέρετε ότι θα προκαλέσουν πόνο, και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του στρες στην πέψη σας. Ωστόσο, για εκείνες τις φορές που ο πόνος χτυπά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δοκιμασμένες και ασφαλείς θεραπείες αφού, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα ξένων και ελληνικών ερευνών, τις περισσότερες φορές (62%), το σύμπτωμα θεραπεύεται με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής ουσίας. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει σημαντικά (83%) στις ηλικίες 25-34.
Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΦΑ) που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου στο γαστρεντερολογικό, πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή γιατί μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Σε αντίθεση, τα σπασμολυτικά, όπως η υοσκιναμίνη(Buscopan®) δεν δημιουργούν παρενέργειες και προσφέρουν πραγματική και άμεση ανακούφιση.
Η υοσκιναμίνη, της οποίας η αρχή δράσης είναι 15 λεπτά μετά από την λήψη, χρησιμοποιείται περισσότερο από τους πάσχοντες για την ανακούφιση από τη δυσφορία και τον πόνο στο γαστρεντερικό σωλήνα. Με τη μοναδική, στοχευμένη δράση του, χαλαρώνει τους συσπώμενους μύες στη γαστρεντερική περιοχή. Ως εκ τούτου, ανακουφίζει την αιτία του πόνου αντί απλώς να τη συγκαλύπτει.