Δυσκοιλιότητα: Μια παγκόσμια πάθηση.
Κατ” αρχάς, δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η αφόδευση με συχνότητα χαμηλότερη από 2-3 φορές την εβδομάδα ή η ανάγκη για εφαρμογή αυξημένης πίεσης, ώστε να προκληθεί κένωση.
Παγκοσμίως, το 12% των ανθρώπων πάσχουν από δυσκοιλιότητα και δυστυχώς, το 1/4 αυτών δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να την εξαλείψουν. Σε Πανελλήνια Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι το 20% των Ελλήνων έχουν εμφανίσει δυσκοιλιότητα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (ποσοστό διπλάσιο από αυτό των Ευρωπαίων) και ότι οι 7 στους 10 δυσκοίλιους είναι γυναίκες. Από τους πάσχοντες, το 37% αυτών ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα 3-10 χρόνια και δυστυχώς, το 19% άνω των 45 ετών θεωρεί τη δυσκοιλιότητα ως ένα φυσιολογικό πρόβλημα, καθώς μεγαλώνουν.
Υπάρχουν πολλά αίτια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Ορισμένα από αυτά είναι μεταβολές στις καθημερινές συνήθειες (αλλαγή διατροφής, αλλαγή χώρου, ταξίδι), ανεπαρκής άσκηση, έλλειψη χρόνου, άγχος, σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου, παθήσεις των νεύρων και των μυών, εγκεφαλικά επεισόδια, υποθυρεοειδισμός, χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά, όπως επίσης χρήση ορισμένων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, σίδηρος, ασβέστιο κτλ).
Όταν η δυσκοιλιότητα επιμένει, ο πάσχοντας ταλαιπωρείται σωματικά και ψυχολογικά. Κάποια από τα συμπτώματα, λοιπόν, της δυσκοιλιότητας είναι το αίσθημα φουσκώματος, στομαχική πίεση, πόνος στην κοιλιά, ναυτία και κράμπες, ενώ επίσης είναι κακοδιάθετος, αισθάνεται άγχος και κούραση και επηρεάζεται η αποδοτικότητά του, λόγω έλλειψης ζωντάνιας.
Η δυσκοιλιότητα, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί! Η βάση για τη λύση του προβλήματος είναι φυσικά η ισορροπημένη διατροφή. Αυξήστε τις φυτικές ίνες, 25-35 γρ καθημερινά, επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά (με την φλούδα), αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και πιο υδαρή και συμβάλλουν έτσι στη μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αυτών, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, προκαλώντας πόνους στην κοιλιά και μετεωρισμό.
Ακόμα, θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και αποτελούν την φυσική μικροχλωρίδα του οργανισμού μας. Τα κυριότερα προβιοτικά προϊόντα που υπάρχουν είναι το φυσικό γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα. Τα πρεβιοτικά από την άλλη είναι δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφίμων, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας ενός ή ορισμένων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Θα τα βρείτε στα φρούτα (μπανάνα), λαχανικά (κρεμμύδι, ραδίκι, σκόρδο) και δημητριακά ολικής αλέσεως. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να συνδυάζετε προβιοτικά και πρεβιοτικά.
Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση υγρών, και κυρίως νερού 8-10 ποτήρια ημερησίως, παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και τα κάνουν πιο μαλακά, διευκολύνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου αλλά και τις κενώσεις. Με την κατανάλωση υγρών διαστέλλεται το στομάχι και έτσι ενεργοποιείται πολύ πιο εύκολα η διαδικασία της αφόδευσης. Προσοχή όμως θα πρέπει να δώσετε στην κατανάλωση τσαγιού και καφέ, καθώς σε περιόδους έντονης δυσκοιλιότητας, λόγω καφεΐνης, έχει αποδειχτεί ότι εντείνει τα προβλήματα εντερικής δυσλειτουργίας.
Τέλος, η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη, διότι βοηθάει πολύ στην κινητικότητα του εντέρου. Προσθέστε στην καθημερινότητά σας 20-30 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή άσκηση μέτριας έντασης. Η καθιστική ζωή συνήθως επιδεινώνει το πρόβλημα.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που το πρόβλημα επιμένει, τα φάρμακα που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας έχουν αποδείξει ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Μη ξεχνάτε, όμως, πως σε κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό σας, διότι μπορεί να είναι σημάδι για κάποια άλλη πάθηση.