7 μύθοι για το κάψιμο των θερμίδων
Ασκηθείτε με άδειο στομάχι, σιγουρευτείτε ότι θα γεμίσετε τουλάχιστον 2 κουβάδες…ιδρώτα κατά την τακτική σας προπόνηση, τρώτε 5 μικρά γεύματα την ημέρα και άλλες τέτοιου τύπου οδηγίες, έχουν κατακτήσει τη λίστα των «Do’s and Don’t’s» για το επιτυχημένο κάψιμο των θερμίδων.
Αλήθεια πόσες από αυτές τις βαθυστόχαστες και «επιτυχημένες» (όπως τουλάχιστον πλασάρονται) οδηγίες δεν είναι παρά μύθοι; Το click@Life σας επισημαίνει τους 7 επικρατέστερους μύθους για τις θερμίδες, που έχουν κάνει τη ζυγαριά σας να κολλήσει.
Μύθος 1ος: Το σεξ είναι η απάντηση στη μάχη με τις θερμίδες
Το σεξ μπορεί να είναι μία αξιόλογη σωματική δραστηριότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι μπορείτε να το ανταλλάξετε με το γυμναστήριο. Οι μέσες καύσεις υπολογίζονται μάλιστα, μόλις σε 21 θερμίδες, τουλάχιστον σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine.
Μύθος 2oς: Όλες οι θερμίδες καίγονται με τον ίδιο τρόπο
Αν κάποιος σας πει, ότι οι 100 θερμίδες, που έχουν προέλθει από σοκολάτα καίγονται το ίδιο όπως και οι αντίστοιχες που έχουν προέλθει από μαρούλια, απλά μην τον πιστέψετε. Η ένταση της άσκησης καθορίζει το ποσοστό του λίπους σε αναλογία με τους υδατάνθρακες που καίγονται.
Με απλά λόγια, όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες καίτε. Επιπλέον, όσο πιο σταθερή η αερόβια άσκηση, τόσο περισσότερο λίπος θα κάψετε.
Άρα, δεδομένου ότι η σοκολάτα είναι σε μεγάλο βαθμό υδατάνθρακες και λίπος, ενώ αντίθετα το μαρούλι δεν έχει λίπος, αυτό σημαίνει ότι τις 100 θερμίδες (σοκολάτας ή μαρουλιού) θα τις κάψετε ανάλογα με την προπόνηση, που θα ακολουθήσετε.
Μύθος 3ος: Περισσότερος ιδρώτας, περισσότερες θερμίδες
Ο ρυθμός εφίδρωσης του κάθε ανθρώπου, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, εκτός της πραγματικής προπόνησης. Οι άνθρωποι ιδρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασής τους, τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία.
Μάλιστα, οι πιο γυμνασμένοι έχουν την τάση να ιδρώνουν πιο γρήγορα, επειδή το σώμα τους έχει την ικανότητα να δροσίζεται πιο εύκολα.
Μύθος 4ος: Περπάτημα 5 χλμ ή τρέξιμο 1 χλμ; Το ίδιο είναι
Στην ουσία, αυτός ο μύθος ακούγεται λογικός. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να περπατήσετε ένα χιλιόμετρο από ό, τι χρειάζεται για να τρέξετε, άρα η αναλογία χρόνου και έντασης, πρέπει να φέρνει ίσο αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η αλήθεια είναι, ότι το τρέξιμο απαιτεί ένα τεράστιο ποσό ενέργειας και καίει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Medicine & Science in Sport & Exercise» αναφέρει σχετικά, ότι σε έρευνα που έγινε, οι γυναίκες που συμμετείχαν έκαψαν, όταν έτρεχαν τις διπλάσιες θερμίδες από ό,τι όταν περπάτησαν, την ίδια απόσταση.
Μύθος 5ος: Άσκηση με άδειο στομάχι, σημαίνει περισσότερες καύσεις
Τρώγοντας κάτι πριν την προπόνηση, σας δίνει τη δυνατότητα να κάψετε περισσότερο λίπος για το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Sport».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν πριν από την προπόνηση τους, όχι μόνο έκαιγαν περισσότερες θερμίδες, αλλά συνέχισαν τις καύσεις των θερμίδων, με ένα αρκετά υψηλό ποσοστό λίπους, για τις επόμενες 24 ώρες. Ένα σνακ (φρούτο ή γιαούρτι) 30 λεπτά πριν την προπόνηση σας, μπορεί να αποβεί θαυματουργό.
Μύθος 6ος: Οι δίαιτες «γιογιό» επιβραδύνουν το μεταβολισμό
Η ιστορία γνωστή: χάνετε 5 κιλά, έπειτα από εξαντλητική δίαιτα και πριν το καταλάβετε παίρνετε πίσω …6. Ο μύθος λέει, ότι η επανάληψη αυτής της ρουτίνας μπορεί να καταστρέψει οριστικά το μεταβολισμό σας. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Metabolism» ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson» μελέτησαν 430 υπέρβαρες γυναίκες και δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές, που ακολουθούσαν τέτοιες δίαιτες και σε εκείνες που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ τους αυτή την τακτική. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει, ότι οι συγκεκριμένες δίαιτες πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.
Μύθος 7ος: Θα πρέπει να προπονήστε κάθε μέρα, αν θέλετε να χάσετε βάρος
Η καθημερινή προπόνηση στο γυμναστήριο είναι όχι μόνο ουτοπικός, αλλά και μη αναγκαίος στόχος. Η συνολική ενεργειακή σας δαπάνη σας (δηλαδή οι θερμίδες που καίγονται) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι αυτό που μετράει.
Επικεντρωθείτε σε πέντε ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά και κυνηγήστε ένα στόχο για την καύση 1.250 έως 3.000 θερμίδων την εβδομάδα, για να έχετε ορατά αποτελέσματα.