Πετυχημένο το νέο σύστημα στα νοσοκομεία της Κύπρου!
Πετυχημένο χαρακτήρισε το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γεωργίου, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρόθυμα ανταποκρίνεται και πληρώνει χωρίς διαμαρτυρία.
Σχολιάζοντας παράπονα που ακούγονται, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι πάντα θα υπάρχουν παράπονα. “Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα μέχρι να συνηθίσει ο κόσμος αλλά δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα, παρά μόνο στις αρχές μέχρι να καταλάβει ο κόσμος το σύστημα”.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμα ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων, όπου στις πρώτες ημέρες του συστήματος παρατηρήθηκε πτώση στον αριθμό προσέλευσης ασθενών, επανήλθαν οι αριθμοί και πάλι στα ίδια προηγούμενα επίπεδα και στους συνηθισμένους ρυθμούς.
Εξήγησε ότι αυξημένη προσέλευση ασθενών στις Πρώτες Βοήθειες παρατηρείται κυρίως στις παραλιακές πόλεις, δίνοντας ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Παραλιμνίου όπου δέχεται κόσμο – ντόπιους και ξένους επισκέπτες – από Αγία Νάπα και Πρωταρά.
Στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, παρατηρήθηκε πολύ αυξημένη κίνηση την περασμένη Παρασκευή κι είχαμε παράπονα ότι δεν προλάβαινε ο γιατρός εκεί κι έχουμε στείλει ακόμη ένα γιατρό κατά τα Σαββατοκύριακα.
Ο Αν. Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών τόνισε ότι, για να βγουν σωστά συμπεράσματα για την επάρκεια και την καταλληλότητα του νέου συστήματος, πρέπει να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που θα ληφθούν μετά το Σεπτέμβριο που θα επανέλθει ο κόσμος στους κανονικούς του ρυθμούς από τη μετακίνηση που έχει λόγω καλοκαιρινών διακοπών τον Αύγουστο.
Η δυναμική των νοσοκομείων μας, των κέντρων υγείας και των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών, συνέχισε, είναι προσαρμοσμένη στους κανονικούς ρυθμούς.
“Όταν ο κόσμος παραθερίζει στον Πρωταρά, Παραλίμνι και Αγία Νάπα καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε τεκμηριωμένη γνώμη ότι πράγματι επηρέασε ή όχι, θα φανεί το Σεπτέμβριο που θα επανέλθει ο κόσμος στους κανονικούς ρυθμούς”, σημείωσε.
Είπε ότι θεωρεί πετυχημένο το σύστημα. “Είχαμε επιφυλάξεις μήπως ο κόσμος δεν μπορέσει να ακολουθήσει τη διαδικασία πληρωμής, πότε γίνεται ο υπολογισμός των εξετάσεων ενώ ο κόσμος το έχει δεχτεί θετικά”.
Πρόσθεσε ότι υπήρξε καλή εκπαίδευση των λειτουργών που ανέλαβαν αφού η είσπραξη του ανάλογου ποσού, σημείωσε, είναι μια διοικητική πράξη που πρέπει να γίνει.
Από τα παράπονα που θα εξεταστούν, είπε ο κ. Γεωργίου, είναι αυτό που υπάρχει όταν κάποιος πάει στις Πρώτες Βοήθειες και αφού πληρώνει το ποσό των 10 ευρώ έχει την απαίτηση να εξεταστεί αμέσως.
“Πιθανόν να μην θεωρηθεί προτεραιότητα η νόσος από την οποία πάσχει και να του πουν να περιμένει καμία ώρα, κάτι που δεν το δέχεται επειδή πληρώνει. Αυτό ίσως θα πρέπει να το δούμε. Η εξέταση κάποιου στις Πρώτες Βοήθειες είναι με βάση την εκτίμηση της κατάστασης και του πόσον επείγον” θεωρείται ένα περιστατικό, σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργίου είπε πως η εισροή χρημάτων που λαμβάνονται από τους ασθενείς στα κρατικά νοσηλευτήρια πάει στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.
Από 1η Αυγούστου 2013, όλοι οι δικαιούχοι ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτηρίων καταβάλλουν το ποσό των 3 ευρώ για επίσκεψη σε γενικό γιατρό και το ποσό των 6 ευρώ για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Επιπρόσθετα καταβάλλουν το τέλος των 0,50 σεντ για κάθε χορηγούμενο φάρμακο και για κάθε εργαστηριακή εξέταση με μέγιστη δυνατή χρέωση τα 10 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων ή ανά έντυπο παραπομπής εργαστηριακών εξετάσεων αντίστοιχα.