Ένα υποτιμημένο λαχανικό
Είναι ένα λαχανικό που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Ακόμη, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές βιταμινών A & C, καλίου, ασβεστίου, χαλκού, μαγγανίου και φυλλικού οξέος.
Η χαμηλή θερμιδική του αξία ολοκληρώνει τη θρεπτική του ανάλυση, καθώς μια κούπα αυτού του λαχανικού μας δίνει μόλις 36 θερμίδες, καλύπτοντας ταυτόχρονα το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Ο συνδυασμός λοιπόν όλων των παραπάνω καθιστά το κολοκύθι ένα τρόφιμο που βοηθά:
- στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους
- στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, συμβάλλοντας στη δημιουργία κολλαγόνου και στην ομαλή επούλωση των πληγών
- στην ομαλή όραση
- στη διευκόλυνση της πέψης
- στο γρήγορο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας τη λαιμαργία
- στην εξομάλυνση της δυσκοιλιότητας
- στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος
- στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, διευκολύνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος
- στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
- στην ενδυνάμωση της καρδίας και των πνευμόνων
- στην ομαλή έκκριση σεξουαλικών ορμονών
- στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονωδών παθήσεων (άσθμα, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ)
- στη μείωση των πιθανοτήτων παρουσίας ανωμαλιών στον προστάτη
- στη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας καρκινικών τοξινών
- στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος