Διαφορα μηνύματα του σώματός μας!

Facebooktwitterpinterest

Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει να μουδιάζει το χέρι σας, να «πετάει» το μάτι σας, να κοκκινίζετε χωρίς λόγο ή ακόμα και να έχετε αυτή την περίεργη αίσθηση του déjà vu; Τι σημαίνουν τελικά αυτά τα περίεργα «μηνύματα» που μας στέλνει το σώμα μας;

Το πάγωμα του εγκεφάλου

Με τη φράση «όχι πάλι» να κυριεύει το …παγωμένο σας μυαλό, αυτό συμβαίνει όταν κάτι κρύο αγγίζει τα νεύρα στην οροφή του στόματός σας (στον ουρανίσκο δηλαδή) προκαλώντας τα αιμοφόρα αγγεία στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας να πρηστούν. Αυτή η ταχεία διόγκωση προκαλεί τον γνώριμο πόνο, το πάγωμα του εγκεφάλου. Μια εύκολη λύση; Προσπαθήστε να τρώτε παγωτό ή άλλα κρύα τρόφιμα πιο αργά.

Υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία)

Σίγουρα, μία τέτοια περίπτωση κυριολεκτικά «σκοτώνει» τη διάθεσή σας, αλλά το πρόβλημα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και συμβαίνει σε εντελώς υγιείς ανθρώπους. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, η εφίδρωση είναι συνήθως χειρότερη στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιιδρωτικά χλωριούχου αργιλίου, ενέσεις Botox, φάρμακα από το στόμα, ήπια ηλεκτρικά ρεύματα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Υπετριχοφυΐα

Η μεξικανή ζωγράφος Frida Kahlo είναι μία από τις λίγες γυναίκες, που μπορεί να …χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα υπερβολικής τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα. Ενώ η υπερτρίχωση μπορεί να είναι ενοχλητική, είναι γενικά αβλαβής. Επηρεάζει περίπου το 5% των γυναικών και μπορεί να αφορά σε γενετική προδιάθεση ή να προκαλείται από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μία περίσσεια ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερτρίχωση προκαλείται από όγκους που εκκρίνουν ορμόνες. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει λεύκανση, ηλεκτρόλυση, ορμονικές θεραπείες ή αποτρίχωση με λέιζερ.

Κράμπα

Αυτός ο αναπάντεχος και επίπονος μυϊκός σπασμός μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά και συνήθως οφείλεται σε αφυδάτωση, υπερβολική χρήση των μυών, ερεθισμό των νεύρων ή χαμηλά επίπεδα ορισμένων μετάλλων, όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Περπατήστε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο ή ταρακουνήστε το πόδι σας και τεντώστε τον μυ. Αν οι κράμπες επιμένουν, δείτε το γιατρό σας.

Μήπως τα άκρα σας …κοιμούνται;

Αυτή η προσωρινή και ακίνδυνη αίσθηση προκαλείται από συνεχή πίεση στα νεύρα, που δεν αφήνει χώρο να μεταδίδουν τα μηνύματα στον εγκέφαλό σας. Η θεραπεία είναι απλή: Αλλάξτε θέση. Όσο επαναφέρεται σιγά σιγά ο έλεγχος των άκρων, ενδεχομένως να αισθανθείτε ένα «μυρμήγκιασμα». Αν και ακίνδυνο, σε περιπτώσεις χρόνιου «μυρμηγκιάσματος» ενδεχομένως υποβόσκει μία σοβαρή υποκείμενη κατάσταση που πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό.

Υπερανάπτυξη των αρσενικών μαστών

Η γνωστή ως «γυναικομαστία» συνήθως προκαλείται από φυσιολογικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη γέννηση, εφηβεία και αργότερα στη ζωή ενός άνδρα. Για τα νεογνά και τα αγόρια, η αναλογία των οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες) και των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες) ισορροπεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερες ηλικίες συχνά η γυναικομαστία σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα, όγκους, ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει την επιστημονική αξιολόγηση για την εκάστοτε περίπτωση, αν και από μόνη της η υπερανάπτυξη των αρσενικών μαστών είναι συνήθως αβλαβής.

Φτέρνισμα

Το φτέρνισμα μπορεί να μην είναι ένα προφητικό σημάδι από τους θεούς, όπως νόμιζαν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά αυτό το αντανακλαστικό είναι αν μη τι άλλο συνηθισμένο. Η ταχύτητα του φτερνίσματος είναι περίπου 161 χιλιόμετρα την ώρα και το σάλιο που ψεκάζεται από φτέρνισμα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 5 μέτρα.

Το φτέρνισμα συνήθως ενεργοποιείται από τη σκόνη, τη βρωμιά ή κάποιο άλλο σωματίδιο που ερεθίζει τις βλεννογόνους μεμβράνες στη μύτη και το λαιμό. Είναι φυσικά αδύνατον να φτερνιστεί κανείς με τα μάτια ανοιχτά ή ενώ …κοιμάται. Και αντίθετα με τον αστικό μύθο, που ήθελε την καρδιά να…σταματά κάθε φορά που φτερνίζεται κάποιος, η αλήθεια είναι ότι αν και το φτέρνισμα αλλάζει τη ροή του αίματος στο σώμα και το ρυθμό των παλμών της καρδιάς, αυτή φυσικά δε σταματά τη λειτουργία της.

Déjà Vu

Το déjà vu είναι μια παράξενη αίσθηση οικειότητας κατά τη διάρκεια μιας νέας εμπειρίας, όπως η αίσθηση ότι έχετε ξαναβρεθεί σε ένα μέρος, που όμως επισκέπτεστε για πρώτη φορά ή έχετε ζήσει την ίδια στιγμή στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το τι προκαλεί ένα déjà vu. Η εξέταση του φαινομένου ωστόσο είναι δύσκολη περίπτωση, καθώς συμβαίνει τυχαία, χωρίς προειδοποίηση και συνήθως διαρκεί μόνο 10 με 30 δευτερόλεπτα.

Αλλά μια πιθανή εξήγηση αφορά στα τμήματα του εγκεφάλου, που επεξεργάζονται τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου, ασχολούνται επίσης με την οικειότητα. Μια περιστασιακή καθυστέρηση στη σύνδεση μεταξύ της αναγνώρισης και της μνήμης θα μπορούσε να εξηγήσει την αίσθηση déjà vu.

Ίλιγγος

Αν αισθάνεστε ότι το δωμάτιο γυρίζει, ενώ φυσικά και δεν κινείται στην πραγματικότητα, τότε μάλλον πάθατε ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού ή από νευρική βλάβη και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες. Ωστόσο, ο ίλιγγος συχνά παρερμηνεύεται ως ζάλη. Η διαφορά μεταξύ ζάλης και ιλίγγου, είναι ότι στην περίπτωση του ιλίγγου υπάρχει η αίσθηση της κίνησης.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, δυσφορία στο αυτί και ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Η θεραπεία του ιλίγγου εξαρτάται από την αιτία.

Κοκκίνισμα

Το ενοχλητικό «κοκκίνισμα» στα μάγουλα κάθε φορά που έρχεστε σε αμηχανία, οφείλεται στην αδρεναλίνη. Σε στιγμές άγχους αυτή υπερεκκρίνεται, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός αυτόματα αυξάνονται, στέλνοντας περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο στο πρόσωπο, προκαλώντας το κοκκίνισμα αυτό στο δέρμα.

Ωστόσο, αν και κανείς δε θέλει να βρίσκεται στη θέση αυτή, μια σειρά από πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κοκκίνισμα στην πραγματικότητα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και αυξάνει την ενσυναίσθηση από τους άλλους.

«Πετάει» το μάτι

Οι σπασμοί των βλεφάρων είναι απρόβλεπτοι, ενοχλητικοί και αβλαβείς. Ένας τέτοιος σπασμός μπορεί να προκληθεί από στρες, κόπωση, καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία ή αντίδραση στην καφεΐνη, αν και πιο σοβαρή σύσπαση μπορεί να προκαλείται από νευρολογικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette. Οι σπασμοί αυτοί συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους, αλλά αν είναι σοβαροί μπορεί να συστηθούν από τους ειδικούς ακόμα και ενέσεις Botox.

http://www.clickatlife.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.