Υγιή μαλλιά και το φθινόπωρο

Facebooktwitterpinterest

Η εποχική τριχόπτωση απαιτεί εντατική φροντίδα και καλή διατροφή

Το φθινόπωρο έρχεται, κουβαλώντας τα καλά (η θερμοκρασία πέφτει, καταφτάνει αεράκι), αλλά και τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά του. Όσον αφορά υγεία και εμφάνιση, η εποχική τριχόπτωση δημιουργεί σε πολλούς εκνευρισμό και ανησυχία, ειδικά αν είναι έντονη.

Η φυσιολογική ανανέωση του τριχωτού της κεφαλής έχει τα μυστικά της, τα οποία αν γνωρίζετε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε. Φτάνει να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες και μερικές παραδοσιακές συμβουλές, ειδικά μετά το καλοκαίρι που τα μαλλιά έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και τη θάλασσα.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται. Η ρουτίνα μετατρέπεται σε πρόβλημα, όταν οι απώλειες έχουν να κάνουν με τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών, και δη για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες).

Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι της τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φεριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως π.χ. δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε διαταραχές στην περίοδό σας ή πολυκυστικές ωοθήκες, αν έχετε περάσει πρόσφατα σοβαρή λοίμωξη ή έχετε υποστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση.

Πολλές φορές, η έντονη τριχόπτωση κρύβει πιο απλούς λόγους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και ύστερα από εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό σας από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Σε κάθε περίπτωση, μην αγχώνεστε: Σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες -της παροδικής, ευτυχώς- τριχόπτωσης.

Τροφές για υγιή μαλλιά

Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια που φτάνουν ως εκεί μέσω του αίματος. Όταν ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.

• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, τα αυγά, το άπαχο κρέας, τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, τα όσπρια, το γάλα, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο.

• Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Αν πάσχετε από αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά. Προτιμήστε το συσκευασμένο (που έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους) και προσέξτε την όψη του: πρέπει να έχει άσπρο και λαμπερό χρώμα. Στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε βασιλικό πολτό φρέσκο ή κατεψυγμένο, αλλά και σε αμπούλες, αναμεμειγμένο με άλλα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Λάδια

Μία φορά τη βδομάδα, πριν το λούσιμο, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι ελιάς για μερικά λεπτά, και στη συνέχεια απλώστε το λάδι μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα και για καλύτερο αποτέλεσμα καλύψτε τα μαλλιά με ένα σκουφάκι ή ζεστή πετσέτα, καθώς η ζέστη ενισχύει την τονωτική και θεραπευτική δράση του.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, που περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το οποίο επίσης ενδείκνυται για την τόνωση των μαλλιών, επειδή προστατεύει και ενισχύει (και) τη δομή της τρίχας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Έχετε ωστόσο υπόψη ότι, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, ενδέχεται τα λάδια (και ειδικά το δαφνέλαιο) να βαρύνουν την τρίχα και να εντείνουν τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα λούζετε προσεκτικά.

Το μυστικό για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λάδι μετά τη θεραπεία είναι να μη βρέξετε τα μαλλιά πριν βάλετε το σαμπουάν. Ρίξτε όσο σαμπουάν χρειάζεστε στην παλάμη σας, αναμείξτε το με λίγο ζεστό νερό και μετά απλώστε το στα λαδωμένα μαλλιά. Η χρήση λαδιού πριν το λούσιμο θα σας «απαλλάξει» και από τη μαλακτική κρέμα.

Φυσικές μάσκες και τονωτικές λοσιόν

• Ανακατέψτε ένα κεσέ γιαούρτι με έναν κρόκο αυγού και κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό.

• Φτιάξτε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 1 φλιτζάνι του ελληνικού μέλι (το οποίο θα έχετε πρώτα ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί) και 4 κούπες ζεστό νερό. Απλώστε τη λοσιόν στα μαλλιά μετά το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό.

• Φτιάξτε 100 γρ. αφέψημα από χαμομήλι (γνωστό για τις μαλακτικές του ιδιότητες) και ανακατέψτε το με 200 γρ. άχρωμη χένα σε μορφή σκόνης, 4 κουταλιές ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, μειώστε τις σε δύο) και 1 κρόκο αυγού. Απλώστε την παχύρρευστη μάσκα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα.

Πολύτιμα αιθέρια έλαια

Ylang-ylang: θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.

Πατσουλί: τονωτικό, τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.

Θυμάρι: περιορίζει την τριχόπτω ση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.

Δεντρολίβανο: γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.

Λεμόνι: προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.

Αγριοκυπάρισσο: αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.

Φασκόμηλο: από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε:

• αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.

• Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.

• Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.

• Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.

• Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.

Συνταγές για κάθε τύπο μαλλιών

Κάθε τύπος μαλλιών απαιτεί και τη δική του φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.

Για ξηρά μαλλιά: Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.

Για λιπαρά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.

Για κανονικά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.

Για θαμπά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.

Για πιτυρίδα: Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι.

Τι να αποφεύγετε:

• Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.

• Το κάπνισμα.

• Το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι.

• Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά.

http://www.tovima.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.