Κάνεις δίαιτα, αλλά δεν χάνεις.

Facebooktwitterpinterest

zygaria4Μάθε τους 5 λόγους που σαμποτάρουν τη δίαιτά σου…
Ξεκινάς δίαιτα, καταπιέζεσαι, ακολουθείς το διαιτολόγιο, χαλιναγωγείς τον εαυτό σου, αλλά όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.  Οι έρευνες δείχνουν πως μόνο ένα 20% καταφέρνει να χάσει, αλλά και να διατηρήσει τα κιλά του στο επιθυμητό βάρος.Τι συμβαίνει;

Ανακάλυψε τους πέντε πιο σημαντικούς λόγους που αποτυγχάνει η προσπάθειά σου, καθώς και μικρά μυστικά για να μην συμβεί αυτό ποτέ ξανά.

Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά, εντοπίσαμε τα πέντε εμπόδια προς την επιτυχία και σου δίνουμε χρήσιμα tips για να τα υπερπηδήσεις…

1. ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ
Τι κι αν έχεις γίνει έξπερ στον υπολογισμό των θερμίδων; Τι κι αν μπορείς με μια ματιά να μαντέψεις την ενέργεια που σου δίνει ένα φαγητό; Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσεις έξω. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή τους υποτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν» λέει η έρευνα και εμείς σου έχουμε τον τρόπο να γίνεις πιο ακριβής:

– Κατάγραψε οτιδήποτε τρως – μην κλέβεις όμως – ακόμη και τα ποτά, ροφήματα και χυμούς. Είναι ένας καλός τρόπος να έχεις πλήρη εικόνα των θερμίδων που λαμβάνεις.

– Πρόσεξε το φαγητό που παραγγέλνεις από έξω. Σίγουρα, είναι η πιο εύκολη κίνηση αλλά το αρνητικό είναι ότι οι καταναλωτές έχουν την τάση να καταναλώνουν 500 θερμίδες περισσότερες σε κάθε γεύμα, σε σύγκριση με ένα φαγητό που θα ετοίμαζαν σπίτι τους.

– Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στις ποσότητες. Μπορεί να σου ακούγεται νευρωτικό, αλλά ίσως στην αρχή να σε βοηθήσει να μετράς με φλιτζάνια και κουτάλια τα υλικά που προσθέτεις όταν μαγειρεύεις. Με τον καιρό θα συνηθίσεις στις σωστές δόσεις.

– Φτιάξε το κατάλληλο περιβάλλον για κάθε σου γεύμα. Τι πιο σύνηθες από το να καταναλώνεις το γεύμα σου μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η λήψη του χρόνου για να απολαύσεις το γεύμα σου, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου σε αυτά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ουσιώδη απώλεια βάρους. Θα απολαύσεις κάθε μπουκιά και θα αισθανθείς πιο ικανοποιημένη με λιγοστά επεισόδια υπερφαγίας.

2. ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Είπαμε, η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψεις θερμίδες και να διώξεις το λίπος. Μήπως όμως ακόμη και τώρα που ασκήσε, χάνεσαι στη διάρκεια και την ένταση; Αν σκεφτείς πως πρέπει να μειώσεις περίπου 500 θερμίδες καθημερινά και για να χάσεις μισό κιλό την εβδομάδα αντιλαμβάνεσαι πως η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Γιατί για να χάσεις 500 θερμίδες με την γυμναστική θα πρέπει να αφιερώνεις το λιγότερο μία ώρα την ημέρα. Δεν είναι αυτός λόγος να απογητευτείς!!! Να τι μπορείς αν κάνεις:

– Θέσε πιο ρεαλιστικούς στόχους! Προσπάθησε να αφιερώσεις 20 λεπτά στη γυμναστική τις περισσότερες ημέρες. «Έστω και 20 λεπτά διαθέσιμα ημερησίως θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας και στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού» επισημαίνει ο διαιτολόγος.

– Βάλ” το στα πόδια. Ονομάζεται ποδόμετρο, κοστίζει ελάχιστα και θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς επιμελώς την δραστηριότητα που έχεις τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να γυμναστείς. Ο στόχος είναι να καταγράψεις 10.000 βήματα την ημέρα, γι” αυτό άσε τις δικαιολογίες και ξεκίνα περπάτημα.

– Η γυμναστική δεν αποτελεί δικαιολογία να το ρίξεις στο φαγητό. Αν είναι να κάνεις τόσο κόπο να κάψεις θερμίδες και με την δικαιολογία πως έχεις γυμναστεί να τρως αλόγιστα και χωρίς προσοχή, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα «μηδεν εις το πηλίκο»!

3. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Εάν δεν έχεις οργανώσει το ημερήσιο διατροφολόγιο σου τότε είναι πολύ πιθανό να καταφύγεις σε κάποια γρήγορη λύση τύπου junk-food. «Φροντίστε να έχεις επιμεληθεί σχολαστικά ποιά τρόφιμα θα εντάξεις στο διαιτολόγιό σου χωρίς να αφήσεις τίποτα στην τύχη. Ένα πλήρες διατροφικό οργανόγραμμα, μπορεί στην αρχή να μας φαίνεται ανούσιο αλλά στο μέλλον θα αποδειχθεί εκ των θετικών αποτελεσμάτων αρκετά ουσιώδες» αναφέρει ο διαιτολόγος. Δύο οι συμβουλές εδώ και είμαι σίγουρος ότι τις γνωρίζεις πια καλά:

– Μην αμελείς το πρωινό σου γεύμα. Προσπάθησε να ξυπνάς καθημερινά νωρίς και να απολαβάνεις ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό περίπου μία ώρα αφού σηκωθείς από το κρεβάτι.

– Πολλά και μικρά γεύματα. Μην μένεις νηστική περισσότερες από 5 ώρες. Ένα υγιεινό σνακ μεταξύ των βασικών γευμάτων είναι η λύση για να το καταφέρεις.

4. ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΥΠΝΟΣ
Οι έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που κομούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης που «ανοίγει» την όρεξη και δη για παχυντικά φαγητά. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου ύπνου αποτελεί έναν τεράστιο στρεσογόνο παράγοντα στο σώμα και το βάζει σε κίνδυνο για την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και μια σειρά άλλων νοσημάτων τα οποία σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου της καρδιάς, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, και της κατάθλιψης.

Το μυστικό εδώ είναι ένα… φρόντισε να δίνεις ραντεβού με το μαξιλάρι σου νωρίς και να κοιμάσαι αρκετά. Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συστήνουν 8 ώρες ύπνου.

5. ΣΤΕΡΕΙΣΑΙ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ
«Η μονομερής και αυστηρή διατροφή αποτελεί αρνητικό παράγοντα τόσο στη διατήρηση του βάρους όσο και στην διαφύλαξη της καλής ψυχολογίας. Οι περισσότεροι διαιτώμενοι ακολουθώντας αυστηρή διατροφή, αποκλείουν την οποιαδήποτε ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, πράγμα το οποίο σε βάθος χρόνου δρα αρνητικά και οδηγεί σε υπέρμετρη κατανάλωση κακής ποιότητας τροφής» εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς

– Η λεπτή ισορροπία είναι να πεις ναι σε φαγητά ή γλυκά που σε ξετρελαίνουν, αλλά να φροντίσεις να τρως μικρότερες ποσότητες, ειδικά αν αυτά είναι λιπαρά ή γεμάτα θερμίδες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.