Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη στεφανιαία κυκλοφορία
Δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία μικροκυκλοφορία το ηλεκτρονικό τσιγάρο!
Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία και στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC Congress 2013) στο Άμστερνταμ.
“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στεφανιαία κυκλοφορία», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. “Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για την παροχή αίματος προς την καρδιά, και ο σκοπός μας ήταν να ελέγξουμε αν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει παρόμοια αποτελέσματα”, πρόσθεσε.
Ήδη η μελέτη αναδημοσιεύτηκε στο TheHeart.Org που είναι από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά sites παγκοσμίως.
Ερευνητές από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με επικεφαλής και κύριο ερευνητή της μελέτης τονDr Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην μέγιστη ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά. Στην μελέτη εξετάστηκε η στεφανιαία μικροκυκλοφορία μετά τη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου σε 60 εθελοντές, 30 από τους οποίους ήταν καπνιστές και 30 ατμιστές. Μέτρηση της μέγιστης στεφανιαίας ροής του αίματος διεξήχθη σε καπνιστές πριν και μετά το κάπνισμα 2 τσιγάρων. Οι ίδιοι καπνιστές προσήλθαν για δεύτερη εξέταση μια άλλη μέρα όπου έκαναν χρήση μόνο ηλεκτρονικού τσιγάρου με συγκέντρωση νικοτίνης 18mg/ml για 15 λεπτά. Επίσης στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έγινε μέτρηση της στεφανιαίας κυκλοφορίας πριν και μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για 15 λεπτά.
Μετά το κάπνισμα 2 τσιγάρων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μείωση 16% στην μέγιστη στεφανιαία ροή του αίματος και μια αύξηση 19% της αντίστασης της ροής του αίματος. Ωστόσο, μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά τόσο στην στεφανιαία ροή του αίματος όσο και στην αντίσταση της ροής του αίματος σε σύγκριση με τη βασική μέτρηση. «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τον καπνό, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς», δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός.
“Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ένα προϊόν που προτείνεται ως μια νέα συνήθεια για όλους. Συνιστάται μόνο στους καπνιστές ως εναλλακτική λύση για να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα” είπε ο κ. Φαρσαλινός, “Δεν είναι για το γενικό πληθυσμό. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές.”
«Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί στα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή σε σύγκριση με τον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου” επισήμανε ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) 2013 Congress.
“Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διευκρινίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης, αλλά τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού.”
Οι αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο αξιολογούν την θέσπιση ενός Κανονιστικού Πλαισίου για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τον τελευταίο καιρό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα προχωρήσει μια φαρμακευτική ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο Δρ Φαρσαλινός δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυνατότητες των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εναλλακτικές λύσεις στο κάπνισμα και με βάση τα ως τώρα επιστημονικά στοιχεία στα οποία καθίσταται σαφές ότι είναι πολύ ασφαλέστερα, είναι σημαντικό οι υγειονομικές αρχές να ρυθμίσουν αυτά τα προϊόντα κατά τρόπο που θα προωθεί και όχι θα περιορίζει την διαθεσιμότητα και τη χρήση τους από τους καπνιστές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να σταματήσουν το κάπνισμα με τις εγκεκριμένες ιατρικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.”