Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας

Facebooktwitterpinterest

Ενοποίηση ΚΥ με μονάδες του ΕΟΠΥΥ

Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε το Σάββατο από την Καλαμάτα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και από 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κλειδώσει οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Ο υπουργός επισκέφτηκε σε ένα ταξίδι αστραπή τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στις εργασίες του 8ου φόρουμ για τις πολιτικές της υγείας, το οποίο είχε ως θέμα “ΕΟΠΥΥ: Η κρίση και η διέξοδος”.

Οπως προέκυψε από τις εργασίες του φόρουμ την αιχμή του δόρατος για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες θα αποτελέσει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι εργασίες του φόρουμ ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο “Elite” στην Καλαμάτα και  ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι, με κύριους ομιλητές το Μεσσήνιο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο και το διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό. Στο φόρουμ μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης και της πολιτικής.

Συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών στοχεύουν στον περιορισμό των δαπανών στο χώρο της υγείας, γι’ αυτό και θα συρρικνωθούν οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω της ενοποίησης Κέντρων Υγείας και μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Ετσι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό θα περιοριστούν τα ελλείμματα, χωρίς να πληρώσουν τη νύφη οι ασφαλισμένοι. “Θέλουμε να περιορίσουμε τις σπατάλες, θέλουμε να περιορίσουμε την υπερκατανάλωση χωρίς να θιγούν οι ασφαλισμένοι, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερο οι ασφαλισμένοι, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι ο ΕΟΠΥΥ σαν δομή και σαν βάση χρηματοδότησης έχει κενά τα οποία οφείλονται στους σχεδιαστές του, ενώ τα κενά αυτά επιβαρύνονται λόγω του γεγονότος της οικονομικής κρίσης και κατά συνέπεια της μικρής κρατικής επιχορήγησης. Πάντως ο Μεσσήνιος  καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος -ο οποίος είχε οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο στη διοργάνωση- τόνισε ότι, αν και αυτή η μεταρρύθμιση στην Υγεία δεν πετύχει, τότε οδηγούμαστε σε ένα κρατικό – προνοιακό μοντέλο υγείας, που θα χρειάζεται  5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση  το χρόνο και θα στρέφονται σε αυτό μόνο φτωχοί, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Ο Δημήτρης Κοντός είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ ήταν μια γενναία  πολιτική μεταρρύθμιση, η οποία όμως δεν υποστηρίχτηκε όπως θα έπρεπε στο ξεκίνημά της. Με αποτέλεσμα 20 μήνες μετά τη δημιουργία του να αντιμετωπίζει χρηματοδοτική εμπλοκή, αλλά ταυτόχρονα να έχει και αδυναμίες στη διοργάνωση και στη διανομή των υπηρεσιών. Τόνισε δε ότι υπάρχουν ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών, ενώ έχει και μεγάλες δαπάνες. “Σε όλο τον κόσμο και σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο, τα συστήματα υγείας προσπαθούν να συγκρατούν τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να μην επιβαρύνουν την νοσοκομειακή, η οποία είναι και ακριβότερη”, σημείωσε. Διαπίστωσε επίσης ότι στην Ελλάδα ο κόσμος ωθείται στο νοσοκομείο από την κακή οργάνωση των υπηρεσιών του συστήματος υγείας και έτσι έχει μεγαλώσει κατά πολύ ο όγκος των ασθενών στα νοσοκομεία ιδρύματα. Ομως οι ασθενείς θα έπρεπε να στρέφονται πρώτα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γι’ αυτό είναι ανάγκη να γίνει μεταρρυθμιστική επανεκκίνηση των υγειονομικών υπηρεσιών, μέσω της λειτουργικής συνένωσης και το μάζεμα όλων των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ με τη σημερινή μορφή λειτουργίας του παρέχει και αγοράζει ταυτόχρονα υπηρεσίες, χωρίς -σύμφωνα με τον πρόεδρό του- να κάνει καλά κανένα από τα δύο. “Ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει αρκετές υπηρεσίες και οι ασθενείς αναγκάζονται και βγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους τη συμμετοχή, επομένως πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φτιάξει μια παροχή τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα στα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού μας να παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες σε μηδενικές τιμές και ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενών να πληρώνει μια μικρή συμμετοχή”, ανέφερε ο Δ. Κοντός στην τοποθέτησή του.

 

Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Οπως ειπώθηκε στο φόρουμ η κινητικότητα 15.000 εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας θα αποτελέσει ένα οργανωτικό και διοικητικό εργαλείο, καθώς όλοι συμφωνούν ότι τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ενωθούν και ενισχυθούν με προσωπικό και εξοπλισμό. Σήμερα παρέχουν και τα δύο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στο ΕΣΥ και κάποια υπολειτουργούν ενώ οι μονάδες υγείας ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ και δεν λειτουργούν όπως θα ‘πρεπε. Η ενοποίησή τους λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα είναι το πρώτο βήμα της όποιας μεταρρύθμισης γίνει, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο φόρουμ, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί μια μικρή πόλη να συντηρεί ένα Κέντρο Υγείας και μια μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η κινητικότητα λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς στις πολιτικές υγείας θα βοηθήσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης, η οποία είναι αναγκαία για να περιοριστούν τα ελλείμματα, χωρίς πληρώσουν τη νύφη οι ασφαλισμένοι. Μάλιστα από τα κύρια ζητούμενα της μεταρρύθμισης είναι ο περιορισμός της σπατάλης στο χώρο της Υγείας, χωρίς όμως να θιγούν οι ασφαλισμένοι.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.