Προς ενοποίηση πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας
Τα σενάρια για τους γιατρούς και η 24ωρη λειτουργία-«Κλειστά» 100 κρεβάτια σε ΜΕΘ
Μόλις δύο χρόνια μετά τη σύστασή του ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται για άλλη μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων. Τρία σενάρια που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του μελετούν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας.
- Το πρώτο μιλάει για μετακίνηση 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο ΕΣΥ για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και άλλων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ.
- Το δεύτερο κάνει λόγο για μετακίνηση όλων των γιατρών των Κέντρων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ για τη στελέχωση των ιατρείων του.
- Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για αποψίλωση των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία νέου φορέα.
Αν ισχύσει το τρίτο σενάριο, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα πάψει να είναι πάροχος υπηρεσιών και θα είναι μόνο αγοραστής. Δηλαδή, θα συμβληθεί με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του.
Η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής για τον σχεδιασμό των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή, μετά την επιστροφή του από την Αυστρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, υπό τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη, προβλέπει την ενοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, με τα Κέντρα Υγείας και τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Για να εξυπηρετηθεί το μοντέλο αυτό, δηλαδή να είναι δυνατή η 24ωρη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μελετάται και η αλλαγή των σχέσεων εργασίας των γιατρών.
Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο λειτουργίας ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε χώρους των Νοσοκομείων «Πατησίων» και Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», στο πλαίσιο σχεδίου για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων δύο εκ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που άλλαξαν ρόλο προσφάτως.
Σαράντα ασθενείς αναζητούν καθημερινά ΜΕΘ
Και στα νοσοκομεία τα προβλήματα συνεχίζονται, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά) κυρία Ματίνα Παγώνη, 200 έτοιμα, εξοπλισμένα, κρεβάτια ΜΕΘ είναι «κλειστά». Πρόκειται, όπως καταγγέλλει, για αριθμό-«ρεκόρ» από την αρχή λειτουργίας των κλινών Εντατικής την τελευταία 25ετία. Το αποτέλεσμα είναι δραματικό: καθημερινά και μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής κοντά στους 40 ασθενείς μένουν σε μια άτυπη λίστα αναμονής για το πολύτιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.
«Με δεδομένο μάλιστα ότι σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς τον χρόνο, τα 200 “κλειστά” κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς (28Χ200). Και δεν χάνονται μόνο οι ζωές εκείνων που δεν έχουν την υποστήριξη των ΜΕΘ αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να χαρίσουν ζωή με τη δωρεά οργάνων σε περίπτωση έλευσης του μοιραίου» σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας στη δύσκολη ώρα της επιβίωσης θα έπρεπε, με βάση τα διεθνή στάνταρντ, οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) και ΜΕΝ (μονάδες εντατικής νεογνών) να αποτελούν το 9%-11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.
Φυντανίδου Έλενα – ΒΗΜΑ