Τα φρούτα του φθινοπώρου

Facebooktwitterpinterest

Πώς να τα καταναλώσετε

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η φύση μας προσφέρει διαφορετική ποικιλία φρούτων. Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί αν τα πολύχρωμα φρούτα που στέκονται στους πάγκους της λαϊκής ή του σουπερ μάρκετ είναι «της εποχής».

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους βασικότερους εκπροσώπους του Φθινοπώρου, τη θρεπτική τους αξία και μερικούς νόστιμους τρόπους για να τα καταναλώσουμε!

Μήλο: Ένα μήλο μετρίου μεγέθους αποδίδει στον οργανισμό μας περίπου 65 θερμίδες. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη A, βιταμίνης C, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή!

Συμβουλή: Αν το απόγευμα αναζητάτε κάτι «γλυκό», πλύνετε καλά ένα μήλο, κόψτε το σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του και πασπαλίστε το με λίγο μέλι και κανέλλα. Άλλωστε, «ένα μήλο την ημέρα»..

Ακτινίδιο: Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει περίπου 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα σας εφοδιάζει με σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη. Επιπλέον, τα μικρά μαύρα σποράκια που «κρύβονται» στο εσωτερικό του περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς.

Συμβουλή: Προσθέστε κομματάκια ακτινίδιου μαζί με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης σε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Όχι μόνο θα σας χορτάσει, αλλά και θα σας ανακουφίσει από τυχόν φούσκωμα και συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Μπανάνα: Μία μεγάλη μπανάνα περιέχει περίπου 120 θερμίδες, με άλλα λόγια ισοδυναμεί με δύο φρούτα μεσαίου μεγέθους. Μία μέτρια μπανάνα μπορεί να αποδίδει ελαφρώς υψηλότερες θερμίδες από κάποιο άλλο μέτριο φρούτο, όμως δεν παύει να περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα μας και οι φυτικές ίνες. Συνεπώς, η μπανάνα είναι μία καλή επιλογή ενδιάμεσου γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμβουλή: Φτιάξτε ένα νόστιμο smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μπανάνα.

Πορτοκάλι: Η θερμιδική αξία του πορτοκαλιού ανά τεμάχιο δεν ξεπερνά τις 60 θερμίδες. Είναι η πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C, ωστόσο περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Καταναλώνεται ωμό, σε χυμό και χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική!

Συμβουλή: Φτιάξτε φυσικό χυμό πορτοκάλι και προσθέστε λίγα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα δημητριακά αποτελούν καλή πηγή φυτικού σιδήρου και η βιταμίνη C του πορτοκαλιού θα ενισχύσει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Ρόδι: Αν και συνηθίζουμε να το «σπάμε» τις γιορτινές μέρες για καλοτυχία, είναι προτιμότερο να το τρώμε! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, ταννίνες, ανθοκυανίνες), βιταμίνη Α, C, E και φυλλικό οξύ, ενώ ½ φλιτζάνι καθαρισμένο ρόδι δεν μας δίνει περισσότερες από 80 θερμίδες.

Συμβουλή: Προσθέστε καθαρισμένο ρόδι στη σαλάτα σας. Θα δώσει χρώμα και διαφορετική γεύση.

Πηγή: nutrimed.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.