Επανάσταση στη μεταμόσχευση μυελού οστών!
Ελπίδα για τα παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών δίνει η νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, χάρη στην οποία η μεταμόσχευση θα μπορεί να γίνεται ακόμη και όταν το μόσχευμα δεν είναι συμβατό.
Την πρωτοποριακή μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο, οι οποίοι ήδη την εφάρμοσαν με επιτυχία σε τρία παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών. Το μικρότερο από αυτά, ο Μοχάμεντ, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε ηλικία δώδεκα μηνών, καθώς είχε πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ήταν υπερβολικά ευαίσθητος στις μολύνσεις.
Η μοναδική θεραπεία που ήταν κατάλληλη για την περίπτωσή του ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών, όμως όσο η οικογένεια του Μοχάμεντ περίμενε να έρθει η σειρά του στη λίστα αναμονής, ο μικρός προσβλήθηκε από τη γρίπη των χοίρων. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι η μοναδική ελπίδα για να σωθεί το παιδί ήταν η μεταμόσχευση έστω μη συμβατού μυελού, κάτι που έγινε με δότη τον πατέρα του, ο οποίος συμφώνησε να χορηγηθεί στον Μοχάμεντ η πειραματική θεραπεία.
Αρχικά, οι γιατροί έκαναν στο παιδί εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων, ώστε τα κύτταρα του δικού του μυελού των οστών να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Στη συνέχεια, τροποποίησαν τα ανοσοκύτταρα (Τ κύτταρα) του μοσχεύματος στο εργαστήριο, έτσι ώστε ο οργανισμός του Μοχάμεντ να μην τα απορρίψει, γεγονός που συμβαίνει συχνά ακόμη και με μοσχεύματα που θεωρούνται συμβατά.
«Πιστεύουμε ότι ο Μοχάμεντ έχει θεραπευτεί και πλέον θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή» είπε ο δρ Ουασίμ Κασίμ, σύμβουλος παιδιατρικής ανοσολογίας του νοσοκομείου και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης για τη νέα μέθοδο, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PloS One.
Η νέα μέθοδος θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να βρεθεί μόσχευμα και θα δώσει λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων, εξαιτίας της οποίας καθυστερούν χιλιάδες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα συχνά να χάνονται ζωές.