Θεραπεία νεογνού από τον ιό του AIDS
ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Κανένα ίχνος του ιού HIV που προκαλεί το AIDS δεν ανιχνεύεται πλέον σε τρίχρονη ασθενή που γεννήθηκε οροθετική έπειτα από 18 μήνες χωρίς αντιρετροϊκή αγωγή, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες θεραπείας των οροθετικών νεογνών που υποβάλλονται άμεσα σε αγωγή.
Το κοριτσάκι που γεννήθηκε στο Μισισίπι, τελούσε υπό αντιρετροϊκή αγωγή έως την ηλικία των 18 μηνών, όταν οι γιατροί «έχασαν» τα ίχνη του ιού για δέκα μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το παιδί δεν είχε λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία και οι κλινικές εξετάσεις πιστοποίησαν την σταδιακή μείωση της παρουσίας του ιού στο αίμα του, μέχρι που ο ιός δεν ανιχνευόταν 29 ημέρες μετά τη γέννηση του. Ιχνη του ιού ήταν εμφανή μόνο σε γενετικές αναλύσεις, αλλά αυτά δεν αρκούσαν για την αναπαραγωγή του.
Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση λειτουργικής θεραπείας βρέφους, το οποίο μολύνθηκε από την οροθετική μητέρα του. Το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τον τοκετό, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το σύνηθες για τα νεογνά, που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του HIV.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Τζονς Χόπκινς» στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αποδίδουν την ίαση της τρίχρονης οροθετικής στην έγκαιρη έναρξη της αντιρετροϊκής θεραπείας. Η αγωγή επί της ουσίας μπλόκαρε τον σχηματισμό δεξαμενών του ιού που είναι δύσκολο να θεραπευτούν.
«Τα εν υπνώσει μολυσμένα κύτταρα επαναδραστηριοποιούν την λοίμωξη στην πλειοψηφία των οροθετικών ατόμων μερικές εβδομάδες μετά την διακοπή των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Οι παρατηρήσεις μας υποδηλώνουν ότι η ύφεση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά πιθανόν το αποτέλεσμα της πολύ έγκαιρης αντιρετροϊκής αγωγής, η οποία εμπόδισε τον ιό HIV να εγκατασταθεί στα ανοσοκύτταρα του παιδιού», εξηγεί η Δρ Ντέμπορα Πέρσοντ, ιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο «Τζονς Χόπκινς».
Αν και η καταστολή του ιικού φορτίου του ιού HIV, χωρίς θεραπεία είναι σπάνια, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό 0,5% των ασθενών που το ανοσοποιητικό τους σύστημα εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού και τον καθιστά κλινικά μη ανιχνεύσιμο. Η Δρ Πέρσοντ δεν θεωρεί ότι το τρίχρονο κοριτσάκι είναι μια τέτοια περίπτωση, γεγονός που επιβεβαιώνει την εν δυνάμει δραστικότητα της έγκαιρης αντιρετροϊκής αγωγής.