«Καμπανάκι» για την καρδιά η ψωρίαση!
Καμπανάκι για καρδιολογικά προβλήματα φαίνεται ότι είναι η ψωρίαση. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει αυτό το δερματολογικό πρόβλημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και πρέπει να εξετάζονται πιο συστηματικά σε ό,τι αφορά την καρδιολογική τους υγεία. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη των ιατρικών δεδομένων ενηλίκων από τη Δανία προέκυψε ότι οι άνθρωποι με ψωρίαση είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας και ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πιο βαριά είναι η εκδήλωση της ασθένειας.
«Τα ευρήματα μας υπογραμμίζουν τη σημασία της συχνής αξιολόγησης και της θεραπείας παραγόντων κινδύνου του καρδιαγγειακού σε ασθενείς που έχουν εκδηλώσει ψωρίαση» σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ουσμάν Χαλίντ. Εκτιμά δε ότι η χρόνια φλεγμονή, κοινό χαρακτηριστικό της καρδιακής ανεπάρκειας και της ψωρίασης, μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτά τα δύο προβλήματα υγείας.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που αφορά 125.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προσβάλλει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις, και προκαλεί συνήθως κοκκινίλες και φολιδωτές κηλίδες.
«Η ψωρίαση θα πρέπει να θεωρείται μια φλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει όλο το σώμα και να μην αντιμετωπίζεται απλά ως μια δερματολογική πάθηση» εξηγεί ο δρ Χαλίντ και συνεχίζει: «Οι γιατροί θα πρέπει να αξιολογήσουν σοβαρά την ανάγκη πρώιμης εξέτασης και θεραπείας των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με ψωρίαση, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής, προκειμένου να μειώσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και θανάτου».
Γι’ αυτόν τον λόγο, η ενημέρωση των ασθενών με ψωρίαση για τη σχέση που έχει αυτό το δερματολογικό πρόβλημα με την υγεία της καρδιάς είναι κομβικής σημασίας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να υιοθετήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά τους.
Η σχετική έρευνα του δόκτορος Χαλίντ και των συνεργατών του παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Αμστερνταμ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης καρδιακής ανεπάρκειας και ψωρίασης.