Είσαι έγκυος και σκέφτεσαι την έκτρωση?
Είτε έχεις ήδη περάσει από τη συγκεκριμένη διαδικασία, είτε φοβάσαι πως θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσεις σύντομα, η άμβλωση αποτελεί ακόμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις και που κανείς μπορεί να σου είπε με σιγουριά.
Τι είναι: η άμβλωση αποτελεί την διαδικασία διακοπής μιας εγκυμοσύνης, όπου το έμβρυο και ο πλακούντας απομακρύνεται από τη μήτρα της γυναίκας. Υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές μορφές άμβλωσης, ωστόσο διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες: εκείνη που προκύπτει από μόνη της ξαφνικά (αποβολή) και εκείνη όπου η γυναίκα επιλέγει να δώσει τέλος στην εγκυμοσύνη της και που κοινώς αποκαλείται “έκτρωση”. Εδώ ασχολούμαστε με τη δεύτερη περίπτωση.
Πώς γίνεται; η διακοπή της εγκυμοσύνης, πραγματοποιείται από τον γιατρό, είτε με τη χορήγηση φαρμάκου είτε με χειρουργική επέμβαση.
Η φαρμακευτική άμβλωση πρέπει να γίνει μέσα στις πρώτες επτά εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Κατόπιν φυσικής εξέτασης, ο γιατρός θα χορηγεί έναν συνδυασμό φαρμάκων και ορμονών. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το ιατρικό σου ιστορικό.
Η χειρουργική άμβλωση γίνεται σε κλινική ή σε νοσοκομείο. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια αναρροφητική αντλία για να απομακρύνει το έμβρυο. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστεί θεραπευτική απόξεση, που θα απομακρύνει ενδεχόμενα κατάλοιπα της εγκυμοσύνης. Αυτού του είδους η άμβλωση πραγματοποιείται έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Πρόκειται για κανονικό χειρουργείο που περιλαμβάνει και ολική νάρκωση (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές). Διαφορετικά ο γιατρός σίγουρα θα χρειαστεί να αναισθητοποιήσει τον τράχηλο, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείς μικρούς πόνους κατά τη διαδικασία.
Μετά τις δώδεκα εβδομάδες η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη: εισάγεται τη μήτρα ένας σωλήνας άπό πολυαιθυλένιο, πού έχει δυο κάθετες σχισμές στο πάνω άκρο του και τα χείλη του παίζουν τό ρόλο ξέστρου με διάμετρο από 4 έως 8 χιλιοστά. Στη συνέχεια εφαρμόζεται στό κάτω άκρο του μια αντλία και για ένα χρονικό διάστημα από 20 δευτερόλεπτα, έως 3 λεπτά, απορροφάται τό περιεχόμενο της μήτρας. Μετά, μπορεί και πάλι να χρειαστεί θεραπευτική απόξεση. Η χορήγηση φαρμάκων μετά την επέμβαση, είναι συχνή για να γίνει επιταχυνθεί η συστολή της μήτρας και να αποφευχθεί μια μεγάλη αιμορραγία και ενδεχόμενη μόλυνση. Μετά την επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή για δύο, με τρεις εβδομάδες. Η περίοδος θα επανέλθει σε 4, έως 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Πού γίνεται: η επέμβαση πρέπει να γίνεται σε εγκεκριμένες κλινικές από εξειδικευμένο προσωπικό. Η άμβλωση είναι νόμιμη σε 186 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που νομιμοποίησε την άμβλωση το 1986, εφόσον αυτή γίνει στις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης. Μετά απ’ αυτό το διάστημα για να είναι νόμιμη η άμβλωση, πρέπει να συντρέχουν λόγοι που απειλούν την υγεία της μητέρας από τη συνέχιση της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, στη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 100 με 120 αμβλώσεις ανά 1.000 εγκυμοσύνες. Το 7% αφορά σε εφηβικές ηλικίες, από 14 έως 19 ετών. Εκτός από τα ιδιωτικά μαιευτήρια, οι αμβλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλα τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
Οι αιτίες: από τις δύσκολες συνθήκες στην προσωπική ζωή, μέχρι τα προβλήματα υγείας, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν μία υποψήφια μητέρα σε διακοπή της εγκυμοσύνης της. Ίσως το έμβρυο να προέρχεται από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε ακατάλληλη ηλικία, ή να είναι αποτέλεσμα βιασμού. Ίσως πάλι να κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή το έμβρυο να κινδυνεύει να γεννηθεί με γονιδιακό πρόβλημα ή κάποια γενετική ανωμαλία. Η απόφαση διακοπής της κύησης είναι ένα πολύ προσωπικό και σοβαρό ζήτημα. Ιδανικό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή, πριν και μετά την διαδικασία.
Τι ρίσκο παίρνεις: παρότι σπάνιες, οι παρενέργειες μιας έκτρωσης δεν είναι απίθανες. Όπως και σε κάθε άλλη γυναικολογική επέμβαση υπάρχει περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας, μόλυνσης της μήτρας και των σαλπιγγών, βλάβης στην μήτρα ή τον τράχηλο καθώς και ψυχολογικές ή συναισθηματικές επιπτώσεις. Η άμβλωση μπορεί να επηρεάσει και τη μελλοντική γονιμότητα ή την προσπάθεια σύλληψης. Όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις της διακοπής της. Γι’ αυτό αν πρέπει να αποφασίσεις της διακοπή μιας κύησης, κάνε το, το συντομότερο δυνατό. Οι περιπτώσεις υστερεκτομής (αφαίρεσης της μήτρας) είναι σπάνια, σε ποσοστό μικρότερο της μίας στις 1000 περιπτώσεις, ενώ θάνατος μπορεί να προκληθεί σε μία από τις 200.000 αμβλώσεις.
Όσον αφορά το ιατρικό ρίσκο (εκτός της επέμβασης), αυτό περιλαμβάνει διαρκείς και παρατεταμένες αιμορραγίες, ναυτία, εμετό, διάρροια και πόνο.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις: εκτός από τα σημάδια στο σώμα, μια γυναίκα που προβαίνει στην άμβλωση έχει να αντιμετωπίσει και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α, στις χώρες που η άμβλωση είναι νόμιμη, οι σοβαρές ψυχικές επιπλοκές στην γυναίκα είναι μικρότερες απ’ ότι στις χώρες όπου η διακοπή της κύησης απαγορεύεται. Οι πιο κοινές από αυτές τις επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Κατάθλιψη
- Πανικό
- Διατροφικές διαταραχές
- Πρόβλημα αλκοολισμού
- Αποστροφή για το σεξ
- Αίσθημα ντροπής
- Φόβο σε μελλοντική εγκυμοσύνη
- Φόβο υπογονιμότητας
Χρειάζεσαι βοήθεια; Αν δεν διαθέτεις προσωπικό γυναικολόγο, απευθύνσου στα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού του ΙΚΑ που λειτουργούν στην Αθήνα, τον Πειραιά και σε όλες τις μεγάλες πόλης της χώρας ή και στα κατά τόπους Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας των Δήμων ή στα Γραφεία Κοινωνικής Μέριμνας.
Για να μην την (ξανα)πατήσεις:
- Από τη στιγμή που έχεις σεξουαλική δραστηριότητα, οφείλεις να ενημερώνεσαι σωστά. Μην αρκείσαι στο τι έκαναν οι φίλες ή οι γνωστές.
- Μάθε για τα υπάρχοντα μέτρα αντισύλληψης (προφυλακτικό, αντισυλληπτικό χάπι, σπιράλ και άλλα) και διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει. Αν αρκεστείς στο προφυλακτικό, έχε πάντα μαζί σου ένα πακέτο… Εκείνος μπορεί να ξεχάσει να το προμηθευτεί, ή να είναι ακατάλληλη ώρα για να τ’ αγοράσεις.
- Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ύστατη λύση κι όχι για ψύλλου… πήδημα. Χρησιμοποίησέ το μόνο στην μεγάλή ανάγκη.
- Μη το ρισκάρεις. Δεν είναι ο εραστής σου αυτός που θα προσέξει αλλά εσύ. Το δικό σου σώμα κινδυνεύει να μπει στην διαδικασία της άμβλωσης.
- Θυμήσου ότι η άμβλωση είναι η έσχατη επιλογή, αφού εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια και όλες τις εναλλακτικές λύσεις.
http://www.womenonly.gr/