Πώς να αλλάξετε πάνα εύκολα και γρήγορα!

Facebooktwitterpinterest
Μερικές φορές το άλλαγμα της πάνας μοιάζει να είναι μια ατελείωτη διαδικασία. Ο στόχος σας είναι να διατηρείτε το μωράκι σας όσο το δυνατόν πιο στεγνό και άνετο

Το άλλαγμα της πάνας του μωρού σας αποτελεί τόσο σημαντικό μέρος της φροντίδας σας όσο και το τάισμα, αν και μερικές φορές μοιάζει με μια ατελείωτη διαδικασία. Γνωρίζοντας τα βασικά για το άλλαγμα της πάνας και πώς να αλλάξετε πάνα, θα είστε σε θέση να κρατάτε το μωράκι σας στεγνό και άνετο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα χρησιμοποιώντας ειδικές πάνες για μωρά.

Τα πραγματικά γεγονότα

Το άλλαγμα της πάνας είναι ουσιαστικά θέμα κοινής λογικής. Ο στόχος σας είναι να διατηρείτε το μωράκι σας όσο το δυνατό πιο στεγνό και άνετο. Πριν ξεκινήσετε πάρτε κοντά σας όλα τα απαραίτητα αντικείμενα:

Μία καθαρή πάνα

Αλοιφή για τα συγκάματα ή βαζελίνη.

Ένα απαλό βαμβακερό πανάκι και μια μικρή λεκάνη με ζεστό νερό ή πολύ απλά ένα μωρομάντηλο.

Να θυμάστε: ποτέ μην αφήνετε από την προσοχή σας το μωράκι σας όσο είναι στην αλλαξιέρα. Ακόμα και τα νεογέννητα μπορούν να πέσουν και να χτυπήσουν.

Πρώτα βγάλτε τη λερωμένη πάνα. Εάν είναι μόνο βρεγμένη, μπορείτε να τοποθετήσετε την καθαρή πάνα αμέσως ή να σκουπίσετε απαλά το μωράκι σας με ένα μωρομάντηλο ή με ένα βρεγμένο με ζεστό νερό πανάκι πριν του βάλετε καθαρή πάνα. Για πληροφορίες σχετικά με την περιποίηση του ομφάλιου λώρου του μωρού σας, πατήστε εδώ.

Εάν το μωράκι σας έχει κάνει κακάκια, για να μην υπάρξει ερεθισμός από την πάνα, καθαρίστε τον ποπό του με ένα μωρομάντηλο ή με ένα βρεγμένο με ζεστό ζεστό νερό πανάκι και σκουπίστε το απαλά για να στεγνώσει πριν του βάλετε μία από τις ειδικές πάνες για μωρά. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, εκτός αν το μωρό έχει διάρροια που δεν καθαρίζει μόνο με νερό ή το μωρομάντηλο. Χρησιμοποιήστε μόνο απαλό σαπούνι, όταν είναι απαραίτητο. Όλα τα σαπούνια αφαιρούν σημαντικό μέρος από τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος του μωρού σας.

Στη συνέχεια, βάλτε αλοιφή για τα συγκάματα ή βαζελίνη και φορέστε του μια καθαρή πάνα. Μη χρησιμοποιείτε ταλκ. Δε βοηθά στην αποφυγή ή την καταπολέμηση του συγκάματος και μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν το εισπνεύσει το μωράκι σας.

Όσο μεγαλώνει το μωράκι σας, είναι πιθανό να γίνεται πιο ατίθασο την ώρα που του αλλάζετε την πάνα. Ίσως είναι χρήσιμο να έχετε κοντά σας μερικά παιχνιδάκια για να του αποσπάτε την προσοχή.

Συμβουλές για το άλλαγμα της πάνας στα κοριτσάκια

Σκουπίστε από εμπρός προς τα πίσω για να μην έρθουν τα κόπρανα σε επαφή με τα γεννητικά του όργανα.

Μια μικρή ποσότητα αίματος ή έκκρισης δεν είναι ανησυχητική, αλλά αντιθέτως φυσιολογική κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Η κόρη σας απλά προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές μετά τη γέννησή της.

Συμβουλές για το άλλαγμα της πάνας στα αγοράκια

Σκουπίστε από εμπρός προς τα πίσω.

Εάν ο γιος σας δεν έχει κάνει περιτομή, μην τραβήξετε το πετσάκι προς τα πίσω για να το καθαρίσετε. Θα χαλαρώσει μόνο του με τον καιρό και συνήθως θα μπορεί να τραβηχτεί εντελώς όταν ο γιος σας φτάσει στην ηλικία των τριών ετών.

Οι έμπειρες μητέρες συνιστούν να καλύπτετε το πέος του μωρού σας με μια πάνα ή ένα πανάκι καθώς θα το αλλάζετε, για να αποφύγετε τυχόν απρόσμενα καταβρέγματα!

Αποφυγή των συγκαμάτων

Τα μωρά που διατρέχουν τον κίνδυνο να συγκαούν είναι αυτά που φορούν πάνες. Με άλλα λόγια όλα τα μωρά! Εάν δείτε κόκκινα, πρησμένα εξανθήματα γύρω από την περιοχή της πάνας, τότε πιθανώς το μωράκι σας να έχει έναν από τους διάφορους τύπους συγκάματος και απλά να υπάρχει ερεθισμός από την πάνα που συναντάται σε όλες τις πάνες για μωρά.

Τι προκαλεί τα συγκάματα; Διάφοροι παράγοντες:

Υγρασία στο δέρμα του μωρού

Εντερικά ένζυμα στα κόπρανά του

Αμμωνία που δημιουργείται από την πρόσμιξη των ούρων με τα κόπρανα.

Δύσκαμπτες πάνες ή ερεθισμός που προκαλείται από την τριβή στην περιοχή της πάνας.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε τα συγκάματα αν ακολουθείτε τον τρόπο για το πώς να αλλάξετε πάνα. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ακόλουθοι:

Αλλάζετε τις πάνες συχνά

Χρησιμοποιείτε υπεραπορροφητικές πάνες μιας χρήσης που εφαρμόζουν καλά και επιτρέπουν στο δέρμα του μωρού σας να αναπνέει

Όταν επιλέγετε πάνα πρέπει να επιλέγετε και την πιο κατάλληλη για την ηλικία καθώς και τα κιλά του μωρού σας ούτως ώστε να του εφαρμόζει καλά και να του προσφέρει την άνεση και προστασία που χρειάζεται σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του και να αποφεύγεται έτσι ο ερεθισμός από την πάνα. Οι πάνες Pampers είναι πιο κατάλληλες καθώς έχουν την κατάλληλη πάνα για κάθε στάδιο ανάπτυξης του μωρού σας και προσφέρουν αξεπέραστη προστασία και απορροφητικότητα στο μωρό σας. Επίσης, σας κατευθύνουν στον σωστό τρόπο για το πώς να αλλάξετε πάνα. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν τις πάνες που εμπιστεύονται οι περισσότερες μαμάδες στην Ελλάδα. (πηγή: Nielsen)

Πότε να το αλλάζετε

Ως γονιός είστε στην καλύτερη θέση να γνωρίζετε πότε το μωράκι σας χρειάζεται άλλαγμα. Σε γενικές γραμμές, υπολογίστε ότι θα το αλλάζετε περίπου 10 φορές το 24ωρο. Ακούγεται υπερβολικό αλλά έχετε υπόψη σας ότι πολλές βρεγμένες πάνες σημαίνει ότι το μωράκι σας τρέφεται επαρκώς και επεξεργάζεται τις τροφές φυσιολογικά.

Καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει, δεν θα το αλλάζετε τόσο συχνά, αλλά και πάλι κατά τις συνηθισμένες ώρες: όταν ξυπνά το πρωί, πριν ή μετά το τάισμα, μετά από κάθε ύπνο και πριν κοιμηθεί τη νύχτα. Μην ξεχνάτε όμως ότι έχοντας πάντα στεγνή πάνα, το μωράκι σας θα αποφύγει τα συγκάματα.

Η Διαδικασία της Ούρησης

Τα μωρά δεν ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ούρησης. Τα νεογέννητα έχουν ανώριμους μύες στην ουροδόχο κύστη τους που δεν μπορούν να συγκρατούν τα ούρα καθόλου. Μπορούν να βρέξουν την πάνα τους από μια φορά ανά ώρα ως τέσσερις φορές το 24ωρο και πάλι να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η συχνότητα ισχύει και για τα μεγαλύτερα μωρά. Γενικά, να περιμένετε ότι θα αλλάζετε περίπου έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, τα ούρα του μωρού σας θα είναι σχεδόν άχρωμα, ενώ σταδιακά θα αποκτούν μια πιο σκούρα απόχρωση του κίτρινου καθώς θα γίνονται πιο συμπυκνωμένα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ροζ κηλίδες στην πάνα του μωρού σας. Είναι πιθανώς συμπυκνωμένα ούρα και εφόσον το μωράκι σας βρέχει τέσσερις ή περισσότερες πάνες ημερησίως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν, όμως, οι κηλίδες επιμένουν για μερικές ημέρες ή εάν εντοπίσετε κανονικό αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Οι Βασικές Αρχές της Εντερικής Κένωσης

Η πρώτη εντερική κένωση του μωρού σας θα είναι μια παχύρρευστη ουσία με σκούρο πράσινο ή μαύρο χρώμα, γνωστή ως “”μηκώνιο””, η οποία βρισκόταν στο έντερό του πριν τη γέννηση. Αφού το μωράκι σας αποβάλει αυτή την ουσία, θα ξεκινήσει η φυσιολογική πέψη και τα κόπρανά του θα γίνουν πιο μαλακά και πιο ανοιχτόχρωμα.

Η σύσταση και το χρώμα των κενώσεων του μωρού σας αντικατοπτρίζουν τη διατροφή του. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μαλακές, σχεδόν ρευστές κενώσεις που θυμίζουν μουστάρδα με σπόρους. Τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα έχουν πιο σκληρά κόπρανα με ανοιχτό καφέ ή κίτρινο χρώμα. Τα πιο μεγάλα μωρά έχουν κόπρανα με το χρώμα και τη σύσταση της τροφής που έφαγαν πιο πρόσφατα.

Η συχνότητα της εντερικής κένωσης διαφέρει από μωρό σε μωρό. Κάποια μωρά έχουν μία μετά από κάθε γεύμα. Άλλα, ιδιαίτερα όσα θηλάζουν, έχουν μόνο μία κάθε εβδομάδα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το μωράκι σας έχει σκληρά ή πολύ στεγνά κόπρανα ή εάν εντοπίσετε μεγάλη ποσότητα αίματος, βλέννας ή νερού στα κόπρανά του.

Επειδή τα κόπρανα ενός νεογέννητου συνήθως είναι ρευστά, είναι δύσκολο να ξέρουμε εάν έχει διάρροια. Μιας και εσείς γνωρίζετε καλύτερα τους ρυθμούς της εντερικής του κένωσης, παρατηρήστε τυχόν απότομη αύξηση στη συχνότητά τους ή εάν είναι ασυνήθιστα ρευστά ή κατά οποιονδήποτε τρόπο, διαφορετικά από το συνηθισμένο.

http://www.pampers.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.