Σεξισμός: Η αιτία που 3 στα 4 κορίτσια αναφέρουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Γιατί πάντα υπάρχουν "μυστικά" στο σεξ που αγνοούμε όλοι Facebooktwitterpinterest

Ένας αυξανόμενος αριθμός κοριτσιών και νεαρών γυναικών αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών (ηλικίας από 11-21 ετών) να αναφέρουν πως ο σεξισμός έχει αντίκτυπο στις περισσότερες πτυχές της ζωής τους, σύμφωνα με έκθεση του Βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Girlguiding.

Η συγκεκριμένη έρευνα υποδεικνύει ότι οι έμφυλες ανισότητες είναι ευρέως διαδεδομένες και ότι μεγάλος αριθμός κοριτσιών βιώνει σε υψηλά επίπεδα τον σεξισμό, επί καθημερινής βάσης, όπως και διακρίσεις στο σχολείο, στο δρόμο και στις αλληλεπιδράσεις τους τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα μέσα ενημέρωσης.

Σε μια εποχή όπου οι φόβοι για πρόωρη σεξουαλικοποίηση και αντικειμενοποίηση των παιδιών είναι διαδεδομένοι, η έκθεση διαπίστωσε ότι το 87% των κοριτσιών και νεαρών γυναικών (από 11-21 ετών) πιστεύει ότι οι γυναίκες κρίνονται περισσότερο για την εμφάνιση τους παρά για τις ικανότητες τους και ότι το ένα τρίτο αυτών (από 7-11 ετών) είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνιση τους.

Σχεδόν 1.300 κορίτσια ηλικίας από 7 έως 21 ετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν σχετίζονται με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Girlguiding, έλαβαν μέρος στην έρευνα, με την πλειοψηφία των συνεντεύξεων να πραγματοποιούνται διαδικτυακά κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, καθώς και μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Συνάμα, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συνεντεύξεις με κοπέλες που απέχουν από την εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση, εξασφαλίζοντας πως και αυτή, η ενδεχομένως περιθωριοποιημένη ομάδα γυναικών, εκπροσωπήθηκε πλήρως.

7 στα 10 κορίτσια άνω των 13 ετών, αναφέρθηκαν σε εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο ή το κολέγιο, συμπεριλαμβάνοντας σεξουαλικά ανέκδοτα ή χλευασμούς (51%) και αγγίγματα (28%), και περισσότερα από τα μισά (54%) των ηλικιών από 11 έως 21 ετών, ανέφεραν πως είχαν κάποια παρόμοια αρνητική εμπειρία στο διαδίκτυο. Για μεγάλα κορίτσια, ηλικίας 16 έως 21 ετών, οι αρνητικές εμπειρίες περιλαμβάνουν σεξιστικά σχόλια (26%) και απειλές (25%), είτε με στόχο τις ίδιες είτε το γυναικείο φύλο γενικότερα.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως διαπίστωσε η έρευνα, ότι οι νεαρές γυναίκες λαμβάνουν πολύ μικρή υποστήριξη ως προς αυτά τα προβλήματα. Περισσότερο από το ήμισυ (53%) από όλα τα κορίτσια που ερωτήθηκαν, πιστεύουν πως η ευθύνη για την σεξουαλική τους ασφάλεια τοποθετείται στις ίδιες και περισσότερο από το ένα τρίτο (38%), μεταξύ 16-21 ετών, ανέφερε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανεπαρκής.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία (84%) του συνόλου των κοριτσιών που ερωτήθηκαν αισθάνονται ευτυχείς τις περισσότερες φορές, το ποσοστό αυτό είναι κατώτερο των προηγούμενων ετών, ιδίως στην μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα. Το 13% των κοριτσιών αναφέρει τον εαυτό του ως δυστυχισμένο, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 9%.

Ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν πως οι φίλοι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που απαιτούνται για μια ευτυχισμένη ζωή, αναφέρθηκαν επίσης στις αρνητικές επιδράσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, λόγω της ολοένα αυξανόμενης εμμονής τους με το «σώμα» της γυναίκας, καθώς και λόγω της έλλειψης σωστών γυναικείων προτύπων. 63% των νέων κοριτσιών ηλικίας 11-21 ετών, δήλωσαν πως περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα δημιουργούσαν ένα καλύτερο περιβάλλον για τις γυναίκες.

Παρόλα αυτά, πάνω από το μισό (55%) των κοριτσιών φιλοδοξούν μια ηγετική θέση στην δουλειά που θα επιλέξουν και επιθυμούν να διατηρήσουν τη καριέρα τους αφού αποκτήσουν παιδιά (70%).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.