Πότε το παιδί μπορεί να αρχίσει να βλέπει τηλεόραση;
Μάλλον δεν μπορεί να βρει κανείς ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, που να μην έχει δει έστω και λίγη τηλεόραση. Είναι, όμως, αυτό καλό ή κακό; Διαβάστε πότε μπορεί ένα παιδί να βλέπει tv, αλλά και πως μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν.
Κάποτε είχαμε την εκπαιδευτική τηλεόραση στο κρατικό κανάλι, σιγά-σιγά μπήκαν στη ζωή μας οι συνδρομητικοί σταθμοί, που 24 ώρες την ημέρα προβάλλουν παιδικά προγράμματα. Το ζήτημα είναι εάν και πόση ώρα είναι καλό ένα παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν: όσο αργότερα τόσο το καλύτερο. Μέχρι να γιορτάσουν τα δεύτερα γενέθλιά τους, να μην δουν «ούτε δευτερόλεπτο», καθώς ουσιαστικά βλέπουν την τηλεόραση ως μία… σύγχυση χρωμάτων, εικόνων και ήχων. Ταυτόχρονα, στη συγκεκριμένη ηλικία έχουν περισσότερη ανάγκη να επικοινωνούν με τους γύρω τους.
Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα πραγματικά γεγονότα από τα «θεατρικά», που βλέπουν στην τηλεόραση. Ακόμα και ένα τρίχρονο μπορεί να φοβηθεί με ένα φάντασμα, που θα δει στα κινούμενα σχέδια, κι ας του πουν οι γονείς του ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα.
ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Τα παιδιά, που βλέπουν πολλή τηλεόραση τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν πολλά ποσοστά να παρουσιάσουν παχυσαρκία, αντικοινωνικότητα και επιθετική συμπεριφορά. Γίνονται παθητικά και χάνουν τη δημιουργικότητά τους. Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο, λοιπόν, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τριάντα με εξήντα λεπτά μέσα στην ημέρα είναι υπεραρκετά.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στην ελληνική τηλεόραση προβάλλονται προγράμματα, που είναι και εκπαιδευτικά, ενώ άλλα είναι εντελώς ανούσια. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται εκείνα, που ζητούν από τα παιδιά-τηλεθεατές να συμμετέχουν να εντοπίζουν χρώματα, σχήματα, να μετρούν ή να επιλέγουν ακόμα και τη συνέχεια της ιστορίας. Προφανώς αυτά είναι… καλύτερα. Δεν μπορείτε να απαγορεύσετε από ένα πεντάχρονο να βλέπει και τα υπόλοιπα, εκείνα που ενδεχομένως παρακολουθούν οι φίλοι του, αλλά μπορείτε να το παροτρύνετε να περνά περισσότερο χρόνο με τα «εκπαιδευτικά».