Υπέροχη σούπα λαχανικών
Αυτή η δυνατή σούπα είναι χορταστική αλλά έχει ελάχιστες θερμίδες! Πλούσια πικάντικη γεύση με όλα αυτά τα μυρωδικά που υπάρχουν στον κήπο αλλά και κατεψυγμένα. Μια βασική συνταγή την οποία μπορείτε να διαφοροποιήσετε ανάλογα με τα υλικά που έχετε και την όρεξή σας.
Για 4 άτομα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1000 ml ζωμός λαχανικών
1 δαφνόφυλλο
1 πρέζα πιμέντο
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 καρότο, λεπτές φέτες
1 πατάτα, μικρά κυβάκια
100 g μπρόκολο, μικρά μπουκετάκια
1 μίσχο σέλερι, μικρά κομμάτια
100 g πράσο, κομμένο στη μέση, λεπτές λωρίδες
1 τομάτα, ξεφλουδισμένη, μικρά κυβάκια
100 g μανιτάρια Champignon, λεπτές φέτες
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
(ή 3 κουταλιές της σούπας κατεψυγμένο μείγμα μυρωδικών)
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα. Τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών, το δαφνόφυλλο, το πιμέντο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Βράστε τον ζωμό σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
- Προσθέστε τα καρότα και τις πατάτες, σκεπάστε και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέστε το μπρόκολο, το σέλερι και το πράσο. Σκεπάστε και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέστε τις τομάτες και τα μανιτάρια. Αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά να δαγκώνονται.
- Ρίξτε στη σούπα αλάτι και πιπέρι, βασιλικό, μαϊντανό και άνηθο.
Ανά μερίδα: 136 kcal, 5 g πρωτεΐνες, 7 g λιπαρά, 13 g υδατάνθρακες
Διαλέξτε ό,τι θέλετε από τον λαχανόκηπο:
Αυτή η σούπα είναι μια βασική συνταγή. Είναι εξαιρετική και με πράσινα φασόλια, γογγύλια, μάραθο, πιπεριές, κουνουπίδι και σπανάκι.
Τον χειμώνα μπορείτε με βάση αυτή τη συνταγή να φτιάξετε ένα χορταστικό μπορς με παντζάρια, καρότα, λάχανο και σέλερι.
Σημαντικό για να πετύχει η συνταγή:
Κόβετε πάντα τα λαχανικά σε ίσα μικρά κομμάτια. Πρώτα ρίχνετε στην κατσαρόλα τα σκληρά λαχανικά, ενώ τα μαλακά λαχανικά στο τέλος. Βράζετε λίγο μέχρι τα λαχανικά να γίνουν «αλ-τέντε» ώστε να διατηρηθούν όλες οι πολύτιμες βιταμίνες.
Συνοδέψτε με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως:
Έτσι η σούπα γίνεται κυρίως πιάτο. Με το ψωμί ολικής αλέσεως λαμβάνετε μια έξτρα μερίδα φυτικών ινών και εύπεπτες πρωτεΐνες.