Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ με λιξισενατίδη

Facebooktwitterpinterest

Η λιξισενατίδη είναι σε θέση να μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή χορήγησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης Φάσης IIIβ, διάρκειας 24 εβδομάδων, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια προφορικής παρουσίασης στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η λιξισενατίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1) για την αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Το GLP-1 είναι ένα φυσικό πεπτίδιο, που εκκρίνεται στο σώμα εντός λίγων λεπτών από τη λήψη ενός γεύματος. Είναι γνωστό ότι καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης από τα παγκρεατικά α-κύτταρα και διεγείρει με γλυκοζοεξαρτώμενο τρόπο την έκκριση ινσουλίνης από τα παγκρεατικά β-κύτταρα.

Η μελέτη Φάσης IIIβ, διάρκειας 24 εβδομάδων, εξέτασε 451 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, με ανεπαρκή γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη λήψη μονοθεραπείας με μετφορμίνη, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν λιξισενατίδη είτε πριν από το κυρίως γεύμα τους είτε πριν το πρόγευμα. Το μεσημεριανό γεύμα ήταν το κυρίως γεύμα της ημέρας για το 53% των ασθενών της μελέτης.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης, το οποίο αφορούσε στη μη κατωτερότητα στη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c στις 24 εβδομάδες από την έναρξη της μελέτης όταν η λιξισενατίδη χορηγούνταν πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας έναντι της χορήγησης πριν το πρόγευμα, επιτεύχθηκε με την καταγραφή μιας μέσης μείωσης των επιπέδων HbA1c κατά 0,65% και 0,74%, αντίστοιχα. Επίσης, ποσοστό 43,6% των ασθενών στην ομάδα χορήγησης της λιξισενατίδης πριν το κυρίως γεύμα και ποσοστό 42,8% στην ομάδα χορήγησης της Λιξισενατίδης πριν το πρόγευμα πέτυχαν επίπεδα HbA1c κάτω από 7%. Η μέση μεταβολή στο σωματικό βάρος ήταν μείωση κατά 2,6 κιλά (kg) στην ομάδα του κυρίως γεύματος και μείωση κατά 2,8 κιλά στην ομάδα του προγεύματος. Η ανοχή της λιξισενατίδης από το πεπτικό ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των δύο ομάδων (ναυτία 14,7% και 15,5% και έμετος 2,7% και 3,5%, αντίστοιχα) και η εμφάνιση συμπτωματικής υπογλυκαιμίας ήταν χαμηλή και στις δύο ομάδες, χωρίς να αναφερθούν σοβαρά επεισόδια.

«Το να βοηθούμε τα άτομα με Διαβήτη να πετυχαίνουν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c αποτελεί τον κύριο στόχο της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ», δήλωσε ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία Μπο Αχρεν. «Η ευελιξία στην επιλογή του χρόνου χορήγησης είναι ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό, ειδικά σε ό,τι αφορά στις ενέσιμες αντιδιαβητικές θεραπείες. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η χορηγούμενη μία φορά την ημέρα Λιξισενατίδη πληροί αυτά τα κριτήρια, γεγονός που είναι σημαντικό για έναν παράγοντα ο οποίος συνταγογραφείται για χρήση σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα θεραπευτικά σχήματα.»

Η λιξισενατίδη έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ για την επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου σε συνδυασμό με από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και/ή βασική ινσουλίνη, εφόσον τα παραπάνω, παράλληλα με δίαιτα και άσκηση, δεν πετυχαίνουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.

Η λιξισενατίδη έχει επίσης λάβει άδεια κυκλοφορίας στο Μεξικό, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi σχεδιάζει να καταθέσει εκ νέου αίτηση νέου φαρμάκου (New Drug Application) για τη λιξισενατίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 μετά την ολοκλήρωση της μελέτης καρδιαγγειακών συμβαμάτων ELIXA.

Πηγή: In.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.