Λεπτές αλήθειες & χοντροί μύθοι για τα λιπαρά

Facebooktwitterpinterest

 Η παχυσαρκία είναι καθαρά και μόνο μια ορμονική διαταραχή παθολογικής συσσώρευσης  λίπους και η ζωή απέδειξε ότι δεν θεραπεύεται με τη στέρηση και τη μείωση θερμίδων ή λιπαρών. Το αντίθετο! Επισημάναμε στο προηγούμενο μέρος τη σπουδαιότητα της ορμονικά έξυπνης διατροφής όχι μόνο για την παχυσαρκία αλλά και για τις ορμόνες, τους νευροδιαβιβαστές και το αμυντικό μας σύστημα, και άρα για όλα τα επιμέρους ζητήματα της υγείας μας. Θα αρχίσουμε τώρα να καταρρίπτουμε το μύθο ότι όλα τα λιπαρά παχαίνουν και βλάπτουν την υγεία. Η αλήθεια είναι ότι τα φυσικά (όχι τα  «πειραγμένα» από τον άνθρωπο) λιπαρά βοηθούν στο αδυνάτισμα και βελτιώνουν την υγεία!

Ας δούμε πρώτα τι πραγματικά λένε οι έρευνες. Είπαμε στο προηγούμενο μέρος ότι το διατροφικό δόγμα των χαμηλών λιπαρών που ακούτε γύρω σας σαν τάχα μια εδραιωμένη αλήθεια στην πραγματικότητα δεν είχε δοκιμαστεί με επαρκείς μεγάλες κλινικές μελέτες … μέχρι που αποκαλύφθηκαν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και ακριβότερης κλινικής έρευνας που έγινε ποτέ πάνω στην «υγιεινή» διατροφή.

Οι μικρότερες έρευνες που ήδη υπήρχαν γεννούσαν σοβαρές αμφιβολίες για τον ισχυρισμό ότι υγιεινή διατροφή ίσον χαμηλά λιπαρά. Κατ’ αρχάς τα λιπαρά εμφανίζονταν να προσφέρουν κορεσμό και να μειώνουν την πείνα, κάνοντας την όποια δίαιτα ευκολότερο να τηρηθεί. Έπειτα φάνηκε ότι τα λιπαρά που τρώμε πηγαίνουν να χτίσουν και να ανανεώσουν τις λιπώδεις δομές μας, δηλαδή τον εγκέφαλο, τα νεύρα και τις μεμβράνες των κυττάρων μας αλλά και να φτιάξουν τις στεροειδείς μας ορμόνες  που χωρίς αυτές δεν υπάρχει ούτε ζωή και υγεία αλλά ούτε  και καλή εμφάνιση! Άρα όταν τρώμε απαραίτητα για τη ζωή λιπαρά αυτά πηγαίνουν να αναπλάσουν το σώμα μας και όχι να αποθηκευτούν ως λίπος.

Στη συνέχεια φάνηκε ότι αν πρόσθετες λιπαρά σε διατροφή πολλών υδατανθράκων αυξάνονταν τελικά οι θερμίδες που έπαιρνες, ενώ αν τα πρόσθετες σε λίγους υδατάνθρακες μειώνονταν τελικά οι θερμίδες επειδή σταματούσες να έχεις ορμονική (παθολογική) πείνα και άρχιζες να πεινάς φυσιολογικά. Μπερδευτήκατε αρκετά;

Και για τη σχέση των λιπαρών με τις καρδιακές προσβολές ή τον καρκίνο, τι έδειχναν τα παλιά στοιχεία; Σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες όπου υποστηρίχθηκε ότι τα πολλά λιπαρά προκαλούν καρδιοπάθεια, η κύρια διατροφική αλλαγή που έγινε στον 20ο αιώνα ήταν η αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης ή αμύλου στη μορφή επεξεργασμένων υδατανθράκων. Χωρίς εξαίρεση, ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και δεκάδες άλλες μοντέρνες ασθένειες ήταν ανύπαρκτες στους πολιτισμούς μέχρι που έμπαιναν στη διατροφή τους οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, και όχι τα λιπαρά που ήδη υπήρχαν και με το παραπάνω! Υπάρχει δε και πλήθος μελετών που τεκμηριώνουν την αντικαρκινική δράση κάποιων λιπαρών ή, αντίθετα, την καρκινογόνο δράση κάποιων άλλων! Όμως θα συνεχίσουμε στο επόμενο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.