Γυναικολογικά προβλήματα, διαταραχές περιόδου.
Αν και φυσιολογικός θεωρείται ένας κύκλος 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις πάνω κάτω 7 ημερών – από 21 έως 35 ημέρες), μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών είναι τόσο σταθερό. Όσον αφορά στη διάρκεια, μια φυσιολογική περίοδος συνήθως διαρκεί 3-5 ημέρες (συν πλην μία μέρα) και το συνολικό αίμα που χάνει μια γυναίκα είναι γύρω στα 30 με 80 ml (η συχνότητα δηλαδή με την οποία θα πρέπει να αλλάζει σερβιέτα μια γυναίκα τις πρώτες μέρες που το αίμα είναι περισσότερο είναι περίπου κάθε δύο με τρεις ώρες). Αν η περίοδος διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο και η απώλεια αίματος είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη μπορεί να υπάρχει κάποια διαταραχή. Διαταραχές περιόδου λοιπόν μπορεί να έχει μια γυναίκα είτε σε σχέση με τη διάρκεια του κύκλου είτε σε σχέση με την ποσότητα του αίματος.
- Συχνομηνόρροια: Η περίοδος εμφανίζεται συχνότερα από κάθε 21 ημέρες.
Τι φταίει: Τα αίτια είναι κατά κανόνα ορμονικά (έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας ή μειωμένη παραγωγή προγεστερόνης, της ορμόνης δηλ. που παράγεται από το ωοθυλάκιο μετά την ωοθυλακιορρηξία) αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Θεραπεία: Χορηγείται από τον γυναικολόγο προγεστερόνη στο δεύτερο μισό του κύκλου για 10 ημέρες και για χρονικό διάστημα 3-6 μηνών.
- Αραιομηνόρροια: Η περίοδος εμφανίζεται αργότερα από κάθε 35 ημέρες.
Τι φταίει: Συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών.
Θεραπεία: Χορηγούνται φάρμακα υπό ιατρική παρακολούθηση για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας εάν η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Αλλιώς χορηγούνται αντισυλληπτικά για μεγάλο διάστημα (πάνω από έξι μήνες). Αν υπάρχει ακμή ή υπερτρίχωση χορηγούνται αντιανδρογόνα φάρμακα. Εάν συνυπάρχει παχυσαρκία πρέπει να μειωθεί το σωματικό βάρος με κατάλληλη διατροφή και άσκηση (κατά προτίμηση βάδισμα για 1 ώρα κάθε μέρα τουλάχιστον). Αν το πρόβλημα οφείλεται σε πρόωρη εμμηνόπαυση (σε γυναίκες δηλαδή κάτω των 40) η θεραπεία πρέπει να γίνει με ορμονικά σκευάσματα (θεραπεία υποκαταστάσεως με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης).
- Αμηνόρροια: Θεωρείται πρωτοπαθής όταν η περίοδος δεν εμφανίζεται σε έφηβα κορίτσια και δευτεροπαθής όταν η έμμηνος ρύση σταματά για πάνω από 3 μήνες σε μια ενήλικη γυναίκα που είχε κανονικά περίοδο.
Τι φταίει: Σε έφηβα κορίτσια μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, πρόβλημα στην υπόφυση του εγκεφάλου και χρωμοσωμικές ή ανατομικές ανωμαλίες.Σε γυναίκες με δευτεροπαθή αμμηνόρροια, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυξημένα ανδρογόνα, αλλαγή βάρους, υπερβολική άσκηση, στρες, φάρμακα αλλά και σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Θεραπεία: αν η περίοδος δεν εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 15 πρέπει να γίνει κλινική εξέταση από γυναικολόγο, να ακολουθήσει ορμονικός έλεγχος και έλεγχος των χρωματοσωμάτων. Επίσης πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου και των επινεφριδίων. Στη δευτεροπαθή αμμηνόροια γίνεται γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία εγκεφάλου και επινεφριδίων και κατόπιν ανάλογα με το αίτιο ακολουθεί η κατάλληλη θεραπεία από γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο. Το σωματικό βάρος θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό ενώ πρέπει να αποφεύγεται το στρες. Επίσης να ενημερώνεται ο γιατρός σε περίπτωση που η γυναίκα κάνει χρήση ηρεμιστικών ή εθιστικών ουσιών.
- Ολιγομηνόρροια: Η απώλεια αίματος είναι ιδιαίτερα μικρή ή/και διαρκεί λιγότερο από 2 μέρες.
Τι φταίει: Συνήθως τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών ή ανατομικές ανωμαλίες στην μήτρα π.χ διάφραγμα.
Θεραπεία: Αν η γυναίκα κάνει χρήση αντισυλληπτικών χαπιών δεν υπάρχει ανησυχία γιατί τα αντισυλληπτικά μειώνουν την περίοδο χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις ολιγομηνόρροιας μπορεί να υπάρχουν συμφύσεις στον τράχηλο της μήτρας και στο εσωτερικό της τοίχωμα (που συνήθως προκαλούνται μετά από φλεγμονές ή αποξέσεις – εκτρώσεις) και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από τον γυναικολόγο με μικροεπεμβάσεις μέσω του κόλπου και με ελαφριά νάρκωση.
- Πολυμηνόρροια: Η συνολική διάρκεια της περιόδου μπορεί να κανονική όμως η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε. Επίσης μπορεί η ροή αίματος να είναι κανονική όμως η περίοδος να διαρκεί περισσότερο από 7 μέρες οπότε μιλάμε για μηνορραγία.
Τι φταίει: Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές ή αιματολογικές διαταραχές, σε κύστεις ωοθηκών ή πολύποδες κ.α. Επίσης η μεγάλη διάρκεια περιόδου μπορεί να είναι συνηθισμένη τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση της περιόδου και να οφείλεται σε έλλειψη ορμονών.
Θεραπεία: η αιτία του προβλήματος πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Aν αυτή είναι κύστη στις ωοθήκες, πολύποδας ή ινομύωμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα (π.χ. παρακέντηση, απόξεση ή χειρουργική αφαίρεση). Εκτός από την αντιμετώπιση του αιτίου σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ελεγχθεί και το ενδεχόμενο αναιμίας λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος.
Επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο αν εμφανίζεται αίμα σε μέρες άσχετες από την περίοδό σας.
Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου:
– Εφηβεία
– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
– Ορμονικές διαταραχές π.χ. ανεβασμένα επίπεδα προλακτίνης
– Αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα φάρμακα
– Αύξηση ή απώλεια βάρους
– Υπερβολική σωματική άσκηση
– Στρες
– Εμμηνόπαυση ή πρώιμη εμμηνόπαυση