Μια θεραπεία που αποκαθιστά τη λειτουργία της καρδιάς μετά από το έμφραγμα ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία, σε συνεργασία με ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι μια ένεση με μικροσωματίδια που αποτελούνται από ένα υλικό που θυμίζει… πλαστικό, περιορίζει τη βλάβη που προκαλείται στον καρδιακό ιστό μετά το έμφραγμα, αρκεί να χορηγηθεί σε διάστημα 24 ωρών μετά από αυτό.
Τα μικροσωματίδια αποτελούνται από το βιοδιασπώμενο πολυμερές PLGA και απομακρύνουν από την καρδιά τα φλεγμονώδη κύτταρα που συγκεντρώνονται στον ιστό της, από τον οποίο λείπει οξυγόνο, προκαλώντας ένα μεγάλο τμήμα της βλάβης.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Translational Medicine, η βλάβη περιορίζεται κατά 50% με την εισαγωγή των μικροσωματιδίων στο αίμα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη έκθεσή τους, η ανακάλυψη αυτή έγινε μάλλον τυχαία, όταν κατά την έρευνά τους σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι μια ομάδα των μικροσωματιδίων είχε αποκτήσει αρνητικό φορτίο, αλλά αντί να οδηγήσει τα περισσότερα ποντίκια στον θάνατο λόγω φλεγμονής στον εγκέφαλο, παρέσυραν τα επικίνδυνα κύτταρα μακριά από την καρδιά.
Οι επιστήμονες αναφέρουν στη έκθεσή τους ότι «η θεραπεία είναι η πρώτη που στοχεύει έναν συγκεκριμένο παράγοντα που ευθύνεται για αυτή τη βλάβη» και πως αν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική και στον άνθρωπο θα αλλάξει τις θεραπείες που χορηγούνται σήμερα.
«Η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του εμφράγματος και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Την ανακαλύψαμε πραγματικά κατά τύχη. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία άλλη θεραπεία που να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο δρ Daniel Getts από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.