Καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες:
Κατανοήστε τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου
Όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την απειλή των καρδιακών παθήσεων.
Συνειδητοποιώντας όμως τα συμπτώματα και τους κινδύνους για τις γυναίκες, καθώς ασκείστε και ακολουθείτε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, μπορεί να σας προστατέψει.
Παρά το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται συχνά ως ένα πρόβλημα των ανδρών, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο από ότι άνδρες. Ένας λόγος είναι ότι τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα στους άνδρες. Ευτυχώς όμως, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν μέτρα για να καταλάβουν τα μοναδικά τους συμπτώματα και να αρχίσουν να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές ασθένειες.
Συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες
Το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες είναι κάποιο είδος πόνου, πίεσης ή δυσφορίας στο στήθος. Δεν είναι όμως πάντα έντονο ή το πιο σημαντικό σύμπτωμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής άσχετα με πόνο στο στήθος σε αντίθεση με τους άνδρες. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:
– Δυσφορία στο λαιμό, στον ώμο, στο πάνω μέρος της πλάτης ή στην κοιλιά
– Δύσπνοια
– Ναυτία ή εμετός
– Εφίδρωση
– Ζάλη ή ίλιγγος
– Ασυνήθιστη κόπωση
Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από ότι ο προφανής έντονος πόνος στο στήθος που συχνά συνδέεται με τις καρδιακές προσβολές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες τείνουν να έχουν εμπλοκή όχι μόνο στις κύριες αρτηρίες τους, αλλά και στις μικρότερες αρτηρίες που τροφοδοτούν αίμα στην καρδία – μια κατάσταση που ονομάζεται μικροαγγειακή νόσος.
Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζονται στις πρώτες βοήθειες αφού έχουν υποστεί αρκετή καρδιακή βλάβη, επειδή τα συμπτώματα τους δεν είναι αυτά που συνήθως συνδέονται με την καρδιακή προσβολή. Εάν αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα ή νομίζετε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, καλέστε άμεση ιατρική βοήθεια. Μην οδηγήσετε στις πρώτες βοήθειες, εκτός κι αν δεν έχετε άλλες επιλογές.
Παράγοντες κινδύνου καρδιακής ασθένειας για τις γυναίκες
Παρά το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο – όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία – επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άνδρες, άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακής ασθένειας στις γυναίκες. Για παράδειγμα:
– Το μεταβολικό σύνδρομο – ένας συνδυασμός κοιλιακού λίπους, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων – έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
– Το ψυχολογικό στρες και η κατάθλιψη επηρεάζει τις καρδιές των γυναικών περισσότερο από ότι των ανδρών. Η κατάθλιψη καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και σας εμποδίζει από το να ακολουθήσετε τη συνιστώμενη θεραπεία, γι αυτό μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης.
– Το κάπνισμα είναι ένας μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
– Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής ασθένειας στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία (μικροαγγειακή νόσος).
Οι καρδιακές ασθένειες είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι ηλικιωμένες γυναίκες;
Όχι. Οι γυναίκες κάτω των 65 που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες κινδύνου καρδιακής ασθένειας. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις καρδιακές παθήσεις.
Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;
Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων:
– 30 έως 60 λεπτά άσκησης για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
– Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
– Κόψτε το κάπνισμα
– Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι.
Θα πρέπει επίσης να λάβετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατάλληλα, όπως τα φάρμακα πίεσης του αίματος, τα αντιπηκτικά και την ασπιρίνη. Θα πρέπει επίσης να διαχειρίζεστε καλύτερα τις άλλες συνθήκες που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Μερικές γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής ασθένειας μπορεί να επωφεληθούν επίσης από τη χρήση συμπληρωμάτων, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Δραστηριοποιηθείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κάνετε μέτριας έντασης άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, για 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε όλη την άσκηση σας σε μία φορά, τότε μοιράστε την άσκηση σας σε μερικές δραστηριότητες των 10 έως 15 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο εξακολουθείτε να παίρνετε τα ίδια καρδιακά οφέλη.
Υπάρχουν και άλλες μικρές αλλαγές τις οποίες μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες αντί το ασανσέρ, να περπατήσετε, να πάτε βόλτα με το ποδήλατο σας, ή να δοκιμάσετε μερικές ασκήσεις κοιλιακών ή κάμψεων ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
Πόσο είναι ένα υγιές βάρος;
Το πόσο θεωρείται ένα υγιές σωματικό βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά ένας κανονικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι χρήσιμος. Ο υπολογισμός αυτός θα σας βοηθήσει να δείτε αν έχετε ένα υγιές ή ανθυγιεινό ποσοστό σωματικού λίπους. Ένας ΔΜΣ 25 ή υψηλότερος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ασθένειας. Χάνοντας έστω και 5 με 7 κιλά μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη – και τα δύο υτά αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Είναι διαφορετική η θεραπεία καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες;
Σε μερικές γυναίκες, πλάκες συσσωρεύονται ομοιόμορφα ως ένα στρώμα κατά μήκος των αρτηριακών τοιχωμάτων, τα οποίο δεν είναι θεραπεύσιμο με τη χρήση διαδικασιών όπως η αγγειοπλαστική και το στεντ, σχεδιασμένα για να ισιώνουν τις ογκώδης, ακανόνιστες πλάκες στις αρτηρίες μερικών ανδρών. Για μερικές γυναίκες, η φαρμακευτική θεραπεία – παρά η αγγειοπλαστική ή το στεντ – μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.
Ορισμένα φάρμακα για την καρδία, όπως τα θρομβολυτικά τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικά για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Η θεραπεία με ασπιρίνη ωφελεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά υπάρχει επίσης μια διαφορά στις επιδράσεις της ασπιρίνης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στις γυναίκες, η θεραπεία με την ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού περισσότερο από ότι στους άνδρες, ενώ στους άνδρες μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής περισσότερο από ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η λήψη ασπιρίνης για πρόληψη καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες
Οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση ωθούν τις γυναίκες να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για τις γυναίκες, όπως η πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων και τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Οι οδηγίες συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν ασπιρίνη. Θα πρέπει όμως να έχετε μια συζήτηση με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της ασπιρίνης με βάση το δικό σας κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Μην αρχίσετε από μόνες σας να παίρνετε ασπιρίνη για πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος σας για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος με τη λήψη ασπιρίνης, καθώς όμως αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας.
Πηγή: Mayoclinic.com