Οι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν τις ασθένειες
Οι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν εάν κάποιος είναι άρρωστος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μυρίσουν αν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου έχει ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει κάποια πάθηση.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα όταν αυτό αρχίσει να υπερλειτουργεί μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση κάποιου σε βακτήρια.
Οι ερευνητές, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και επιστημονικά στοιχεία που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί και τα οποία δείχνουν ότι οι διάφορες ασθένειες έχουν ιδιαίτερες μυρωδιές.
Για παράδειγμα, μια μόλυνση των λεμφαδένων, φέρεται να μυρίζει σαν μπαγιάτικη μπύρα, ενώ η αναπνοή ενός ατόμου που πάσχει από διαβήτη είναι γνωστό ότι μερικές φορές μυρίζει ακετόνη.
”Σε αυτήν την έρευνα μελετήθηκε η ικανότητα των ανθρώπων να ανιχνεύουν τις παθήσεις από τη μυρωδιά”, είπε ο καθηγητής Mats Olsson, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Το να είσαι σε θέση να ανιχνεύσεις αυτές τις μυρωδιές αποτελεί μια κρίσιμη ιδιότητα που μπορεί να σου επιτρέψει να αποφεύγεις δυνητικά επικίνδυνες ασθένειες.
Ο καθηγητής Olsson και η ομάδα του ζήτησαν από οκτώ υγιείς ανθρώπους να τους επισκέπτονται στο εργαστήριο τους.
Στους συμμετέχοντες εγχύθηκε μια μορφή του λιποπολυσακχαρίτη (LPS) -μια τοξίνη που παράγεται από τα βακτηρίδια και είναι γνωστό ότι προκαλεί ανοσοαπόκριση- ή ένα αλατούχο διάλυμα.
Οι εθελοντές φορούσαν στενό t-shirts για να απορροφάει τον ιδρώτα τους κατά τη διάρκεια τεσσάρων ωρών. Μια ξεχωριστή ομάδα από 40 εθελοντές κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα ιδρώτα.
Συνολικά, τα t-shirts των εθελοντών της πρώτης ομάδας είχαν μια πιο έντονη και δυσάρεστη οσμή σε σχέση με τα άλλα t-shirts. Τα πουκάμισα τους είχαν επίσης μια πιο …ανθυγιεινή μυρωδιά.
Η συσχέτιση ανάμεσα στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την οσμή οφειλόταν, τουλάχιστον εν μέρει, στο επίπεδο των κυτοκινών που υπήρχαν στο αίμα των ατόμων που είχε χορηγηθεί ο λιποπολυσακχαρίτη.
Όσο μεγαλύτερη ήταν ανοσολογική απόκριση του κάθε συμμετέχοντος, τόσο πιο δυσάρεστη μυρωδιά είχε ο ιδρώτας του.
Αν και οι ακριβείς χημικές ενώσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκπέμπουν κάποιο είδος «σήματος» λίγο μετά την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, είναι ένα σημαντικό εύρημα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Πηγή: PATHFINDER