Κίνδυνος για τις γυναίκες μετά τα 50 που αμελούν το τεστ Παπ

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες που περνούν τα 50 τους χρόνια επιδεικνύουν επικίνδυνη αμέλεια όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, προειδοποιεί ο ερευνητικός οργανισμός Cancer Research UK.

Όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία τους, μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών δεν κάνουν τεστ Παπανικολάου, με συνέπεια να διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου σε σύγκριση με όσες ελέγχονται συστηματικά, όπως έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι όπως συμβαίνει με τον καρκίνο του μαστού, έτσι και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πιο συχνός στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες. Γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να μην αμελούν το τσεκ απ τους.

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουν οι γυναίκες τεστ Παπ μία φορά κάθε ένα έως τρία χρόνια και εφ’ όρου ζωής, από την στιγμή που θα αρχίσουν τις σεξουαλικές επαφές τους, εκτός κι αν έχουν διαφορετική σύσταση από τον γυναικολόγο τους.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί από το Cancer Research UK, επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε μόλυνση με ογκογόνο τύπο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), πολλές ηλικιωμένες γυναίκες πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν επειδή έχουν επί δεκαετίες μόνιμο ερωτικό σύντροφο.

Ωστόσο μία γυναίκα σε μακροχρόνια, μονογαμική σχέση μπορεί να κινδυνεύει από έναν ιό που κόλλησε δεκαετίες νωρίτερα. Και αυτό, διότι ο καρκίνος του τραχήλου κάνει πάρα πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί, οπότε το συστηματικό τεστ Παπ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο ακόμα και για τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 80 τους χρόνια.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συχνά ανιχνεύεται στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες όταν είναι πια προχωρημένος και έτσι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί.

Πηγή : Web Only

http://ygeia.tanea.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.