Μόλις 2.553 αιτήσεις στο ΠΕΔΥ
«Απροθυμία» να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΕΔΥ επιδείκνυαν έως τη Δευτέρα το βράδυ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, έως και τη Δευτέρα, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αποδοχής ένταξης στο ΠΕΔΥ, είχαν συμπληρώσει τη σχετική αίτηση 2.553 από τους 7.736 εργαζομένους (ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό), ενώ ειδικά για το ιατρικό προσωπικό, έγγραφη δήλωση ότι θα ακολουθήσουν στο ΠΕΔΥ είχαν κάνει 704 από τους περίπου 5.000 γιατρούς που υπηρετούσαν έως και την περασμένη εβδομάδα στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (ποσοστό 14%).
Είναι ενδεικτικό ότι στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ έχουν υποβάλει μόλις 48 από τους 625 γιατρούς και στην 1η ΥΠΕ Αττικής οι 229 από τους 1.702. Αναλυτικά για τους άλλους κλάδους προσωπικού, αίτηση ένταξης είχε υποβάλει το 63,02% του διοικητικού προσωπικού και το 68,17% του υγειονομικού (πλην ιατρικού).
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως και αύριο Πέμπτη. Ειδικά για όσους γιατρούς δεν υποβάλουν αίτηση, το υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να δέχονται ασφαλισμένους στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, έχει διαμηνύσει προς τους γιατρούς ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα ισχύει για όσους υποβάλουν αιτήσεις ένταξης, αλλά δεν προσέλθουν στα πολυϊατρεία στις 20 Μαρτίου που λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας και κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία.
Απάντηση στη σχετική δήλωση του κ. Γεωργιάδη έδωσε χθες ο Σύλλογος Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, που σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλει τον υπουργό για «απειλητικό, ειρωνικό παραλήρημα» αλλά και για «εκδικητική μανία που εκ των πραγμάτων τον οδηγεί σε αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά και πρέπει να τεθεί υπόψη της κυβέρνησης». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη να υποβάλλει αίτηση σε οποιαδήποτε υπηρεσία και δεν χρειάζεται την άδεια υπουργού», και σημειώνει «το υπουργείο Υγείας, όφειλε εξαρχής με νομοθετική ρύθμιση να προβλέψει συμβάσεις για όσους γιατρούς και οδοντιάτρους δεν εισέλθουν στο νέο σύστημα με συγκεκριμένους όρους, εργασιακούς και οικονομικούς, καθώς και τη χρονική τους διάρκεια. Δεν το έπραξε σκόπιμα, για να το χρησιμοποιήσει τώρα αποτρεπτικά και εξωθεσμικά ως μέσο πίεσης για την αποθάρρυνση αίτησης ένταξης των γιατρών στο ΠΕΔΥ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «γραμμή» που έχει δώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη της είναι να υποβάλουν οι γιατροί μαζικά αιτήσεις ένταξης καθώς και να προσφύγουν κατά των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας με ασφαλιστικά μέτρα, με την προσδοκία εάν κερδίσουν τα ασφαλιστικά μέτρα μετά ένα μήνα, να μπορέσουν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο έως την κανονική εκδίκαση της υπόθεσης, παράλληλα με την ένταξή τους στο ΕΣΥ.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ – KAΘΗΜΕΡΙΝΗ