«Σπάνιες Παθήσεις & Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη»
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Σπάνιες Παθήσεις & Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη» που διοργάνωσε στην Καβάλα η Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας. Χορηγοί της Εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Biomarin, Genzyme, Norma και ShireHellas.
Nοσοκομειακοί και ιδιώτες ιατροί και φαρμακοποιοί, καθώς και άλλοι επιστήμονες υγείας από την ευρύτερη περιοχή, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξειδικευμένες ομιλίες. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, κος Κροκίδης Ξενοφών,Παθολόγος, και η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, κα Ρακιτζή Αναστασία.
Τους συνέδρους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους ο Γενικός Γραμματέας της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ.) κος Αυγερινός Αντώνης, Διδάκτωρ Φαρμακευτικής, Σύμβουλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. O κος Αυγερινός ευχαρίστησε ακόμη τον Ιατρικό και το Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας για την άψογη συνεργασία τους και την εξαίρετη φιλοξενία της Ημερίδας. Αναφέρθηκε επίσης, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η γνώση και η εμπειρία των ιατρών είναι ελλιπής, λόγω της σπανιότητας εμφάνισης των νοσημάτων αυτών, αλλά και των συμπτωμάτων τους που πολλές φορές είναι παρόμοια με αυτά κοινών ασθενειών. Επίσης, επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά των σπανίων παθήσεων και των ορφανών φαρμάκων.
Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο κος ΜπούροςΔημοσθένης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. και η καΜπουσμουκίλια Σταυρούλα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν. Καβάλας.
Ακολούθησε παρουσίαση συγκεκριμένων σπάνιων νοσημάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες και πιο συγκεκριμένα:
Ξαϊδάρα Αθηνά, Παιδίατρος, Διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», η οποία αναφέρθηκε στη Διαφορική Διάγνωση των Βλεννοπολυσακχαριδώσεων στην Παιδιατρική.
Κυρβασίλης Φώτης, Παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας, Γ’ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., που μίλησε για τις Πνευμονολογικές Εκδηλώσεις Σπανίων Νοσημάτων (MPS/Νόσος Pompe) – στα παιδιά.
Μπούρος Δημοσθένης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ., που ανέπτυξε το θέμα της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης.
Κιουμής Ιωάννης, Πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πνευμονολογική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», για την Κυστική Ίνωση στους Ενήλικες.
Πίτσιου Γεωργία, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α.Π.Θ., Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις μεταξύ των συνέδρων και των ομιλητών.
Πληροφορίες: Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων – Τηλ.: 210 6516988, 210 6533770, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Ανδριάνα Βαρύγιαννη