ΕΟΠΠΥ: Σύστημα «πληρότητας» για τα ραντεβού
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο ΕΟΠΥΥ έγινε αποδέκτης πολλών καταγγελιών από αγανακτισμένους ασφαλισμένους στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι αδυνατούσαν να βρουν συμβεβλημένο παθολόγο για να εξεταστούν δωρεάν. Μόλις τη δεύτερη ημέρα του μήνα, όλοι οι παθολόγοι της πόλης που συνεργάζονται με τον Οργανισμό (περισσότεροι από είκοσι) δήλωναν στους ασφαλισμένους ότι είχαν ήδη καλύψει το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων για τον Δεκέμβριο. Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε και ελεγκτές σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασφαλισμένοι που σε κάποιες περιπτώσεις πέφτουν θύματα της πρακτικής «επιλογής» ασθενών από τους συμβεβλημένους γιατρούς. Ο διπλασιασμός του μηνιαίου πλαφόν (από 200 επισκέψεις σε 400) που αποφασίσθηκε λόγω της απεργίας των γιατρών των πολυϊατρείων ΕΟΠΥΥ και της προσωρινής αναστολής λειτουργίας τους, δεν εξομάλυνε την κατάσταση. Ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους συμβεβλημένους γιατρούς, αφού η μόνη ενημέρωση που έχει είναι απολογιστικά στοιχεία για το πόσους ασθενείς έχουν ήδη δεχθεί.
Προκειμένου να θέσει φραγμό στο φαινόμενο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πρόκειται το επόμενο διάστημα να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης των ασφαλισμένων για τις διαθέσιμες δωρεάν επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς. Ετσι, μέσω του ΕΟΠΥΥ ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να βλέπει «ηλεκτρονικά» εάν ο γιατρός που θέλει να επισκεφθεί έχει συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων για τον συγκεκριμένο μήνα ή όχι, και επομένως να κλείσει ραντεβού αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να του ζητηθεί να πληρώσει την επίσκεψη. Οπως τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, «αυτό που θα αλλάξει το επόμενο διάστημα είναι να ζητάμε πλέον μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία που στέλνουν οι γιατροί και ενημέρωση για τον αριθμό των ραντεβού που έχουν κλείσει έως το τέλος του μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενημέρωση θα περνάει στο ηλεκτρονικό σύστημα και μέσω του ΕΟΠΥΥ (ιστοσελίδας αλλά και τηλεφωνικά) θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν ποιοι γιατροί έχουν διαθέσιμα ραντεβού. Μάλιστα ο κ. Κοντός φέρνει ως παράδειγμα τα… ξενοδοχεία που μέσω της ιστοσελίδας τους γνωστοποιούν για την πληρότητά τους και τη διαθεσιμότητα των δωματίων τους. «Δεν στερούμε στους συμβεβλημένους γιατρούς τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μόνοι τους τα ραντεβού, ωστόσο θέτουμε βάσεις για να μπορούμε να τους ελέγχουμε», σημειώνει ο κ. Κοντός.
Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 4.500 συμβεβλημένους γιατρούς που μπορούν να εξυπηρετήσουν συνολικά έως 1.800.000 ραντεβού τον μήνα. Οι συμβάσεις με τους συγκεκριμένους γιατρούς λήγουν την 31η Μαρτίου, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει μία παράταση 1-2 μηνών έως ότου είναι έτοιμο νέο πλαίσιο σύμβασης.
Προβλήματα για λίγο
Στους ήδη υπάρχοντες συμβεβλημένους γιατρούς θα προστεθούν το επόμενο διάστημα και όσοι γιατροί των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ δεν κατέθεσαν αίτηση να ενταχθούν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας. «Τους γιατρούς που ήταν στο σύστημα τους θέλει ο ΕΟΠΥΥ» τονίζει ο κ. Κοντός. «Τους θέλει για να μη χάσουν οι ασφαλισμένοι τον γιατρό τους».
Τουλάχιστον μέχρι και την 20ή Μαρτίου, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα οποία ξεκίνησαν με την απεργία των γιατρών και συνεχίζονται με την αναστολή λειτουργίας των πολυϊατρείων εν όψει της μετάβασής τους στο ΠΕΔΥ. Αλλωστε σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 19% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ επέλεγε να εξυπηρετηθεί από τα πολυϊατρεία. Εκτός από τους συμβεβλημένους γιατρούς, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν και στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ΕΣΥ, η κίνηση στα οποία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, «ήδη καταγράφονται αναμονές ωρών στα επείγοντα, ενώ η αναμονή για ραντεβού σε εξωτερικό ιατρείο φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το ένα έτος».
Από τις 20 Μαρτίου αρχίζει ξανά –μετά σχεδόν τέσσερις μήνες διακοπής– η λειτουργία των πολυϊατρείων που μαζί με τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ θα είναι οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Ωστόσο πολλοί από τους 5.000 γιατρούς που έως και πριν από δέκα ημέρες υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία, θα επιλέξουν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το «κενό» θα καλυφθεί με συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς.
Κόβονται εκατό «παλιές» εξετάσεις
«Μαχαίρι» σε ιατρικές εξετάσεις που έχουν «ξεπεραστεί» επιστημονικά και δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη χρησιμότητα πρόκειται να βάλει ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, «άμεσα θα εκδώσουμε μία λίστα με περισσότερες από 100 “παλιές” εξετάσεις που δεν έχουν χρησιμότητα και απλώς χρεώνουν επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν περιπτώσεις που γράφονται πολλαπλές «παλιές» εξετάσεις με κόστος 10-12 ευρώ, τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να εξαχθούν με μία «γενική αίματος» των 2,88 ευρώ. Οι εξετάσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον Οργανισμό». Κανόνες πρόκειται να θέσει ο ΕΟΠΥΥ και στις ακριβές εξετάσεις όπως αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν περιορισμοί στο φαινόμενο της «κατάτμησης οργάνων» σε αυτές τις εξετάσεις. Π.χ., εάν ένας γιατρός «γράψει» σήμερα για έναν ασθενή αξονική τομογραφία στη σπονδυλική στήλη στον 8ο και 9ο σπόνδυλο, ο ΕΟΠΥΥ θα χρεωθεί δύο εξετάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται να αποζημιώνει εφεξής μόνο μία.