«Το LSD καταπολεμά την κατάθλιψη» λένε ψυχίατροι
Το ενδεχόμενο αξιοποίησης της ουσίας LSD για ψυχιατρικούς σκοπούς ερευνά μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ελβετό ψυχίατρο Πέτερ Γκάσερ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή ομάδα 12 ανδρών και γυναικών εθελοντών και τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Nervous and Medical Diseases», σύμφωνα τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».
Το πείραμα χορήγησης LSD -που έλαβε χώρα στον ήσυχο χώρο μιας ιδιωτικής κλινικής κοντά στη Βέρνη, παρουσία γιατρού- έγινε στο πλαίσιο συνεδριών ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης σε καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς τελικού σταδίου. Οσοι εθελοντές πήραν μεγάλες δόσεις LSD (200 μικρογραμμάρια) εμφάνισαν μια κατά 20% μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες.
Σε όσους πήραν μικρές δόσεις LSD (20 μικρογραμμάρια), τα συμπτώματα του άγχους τους επιδεινώθηκαν, αντί να βελτιωθούν. Οταν όμως, στη συνέχεια, και αυτοί πήραν την κανονική δόση, εμφάνισαν επίσης βελτίωση.
Οπως δήλωσε ο Πέτερ Γκάσερ, οι όποιες παρενέργειες ήταν ήπιες και παροδικές, καθώς δεν διήρκεσαν για πάνω από μία ημέρα, ενώ η βελτίωση της κατάθλιψης διήρκεσε τουλάχιστον ένα έτος μετά τη λήψη του LSD.
Εδώ και λίγα χρόνια, μια ομάδα γιατρών (κυρίως ψυχιάτρων) και άλλων ερευνητών έχουν αρχίσει πάλι να ασκούν πιέσεις στις αρμόδιες κρατικές Αρχές για να σταματήσει το «εμπάργκο» στις ψυχεδελικές ουσίες. Ηδη έγινε κλινική δοκιμή του «Εκστασις» για τη θεραπεία του μετα-τραυματικού στρες, ενώ και άλλες κλινικές δοκιμές με παρεμφερείς ουσίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
(Πηγή: ΑΠΕ)