Πολύποδες παχέος εντέρου
Πολύποδες του Κόλον και του Ορθού
Πολύποδας είναι (POL-ip) οποιαδήποτε μάζα μη φυσιολογικού ιστού που προεξέχει ή εμφανίζεται προς τα έξω ή προς τα πάνω της επιφάνειας του κόλον ή του ορθού αναπτυσσόμενο από μια ευρεία βάση sessile) ή από ένα μίσχο (pedunculus). Ο πρώιμος εντοπισμός και η αφαίρεση των πολύποδων προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέως εντέρου και ορθού.
Ο έγκαιρος εντοπισμός των πολύποδων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 90%
Οι πολύποδες συνιστούν μία από τις συνηθισμένες παθήσεις που επηρεάζουν το κόλον και τον ορθό, καθώς εμφανίζονται σε ποσοστό 15-20% του ενήλικου πληθυσμού. Αν και οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις, η συσχέτιση ανάμεσα σε συγκεκριμένους πολύποδες και τον καρκίνο είναι επιβεβαιωμένη.
Είναι οι πολύποδες επικίνδυνοι;
Oι περισσότεροι πολύποδες δεν είναι επικίνδυνοι, καθώς είναι καλοήθεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι καρκίνος. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, κάποιοι τύποι πολύποδων μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο. Συνήθως, οι πολύποδες που είναι μικρότεροι από ένα μπιζέλι δεν είναι επικίνδυνοι. Οι μεγαλύτεροι πολύποδες, ωστόσο, μπορεί να γίνουν κάποια μέρα καρκίνος ή μπορεί ήδη να είναι καρκίνος. Για λόγους σιγουριάς, οι γιατροί αφαιρούν όλους τους πολύποδες και τους εξετάζουν.
Ποιοι εμφανίζουν πολύποδες;
Μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης πολύποδων έχουν όσοι:
- καταναλώνουν πολλές λιπαρές τροφές
- καπνίζουν
- καταναλώνουν αλκοόλ
- δεν ασκούνται
- έχουν πολύ αυξημένο βάρος
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι περισσότεροι μικροί πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι άνθρωποι, συχνά, αγνοούν την ύπαρξή τους, μέχρι που τους εντοπίζει ο γιατρός κατά τη διάρκεια ενός τακτικού τσεκ ή κατά τη διάρκεια μιας άσχετης εξέτασης.
Αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, όπως τα εξής:
- αιμορραγία από τον πρωκτό. Μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στο εσώρουχό σας ή στο χαρτί υγείας μετά την κένωση του εντέρου.
- δυσκοιλιότητα ή διάρροια που διαρκεί παραπάνω από μία εβδομάδα.
- αίμα στα κόπρανα. Το αίμα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα ή μπορεί να εμφανίζεται σαν κόκκινες λωρίδες σε αυτά.
Αν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να δείτε τι πρόβλημα υπάρχει.
Τι εξέταση κάνει ο γιατρός για πολύποδες;
Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερις εξετάσεις για να ελέγξει αν υπάρχουν πολύποδες:
- Δακτυλική Ορθική εξέταση. Ο γιατρός, φορώντας γάντια, ψηλαφίζει τον ορθό, το τελευταίο τμήμα του παχέως εντέρου, για να καταλάβει με την αφή αν είναι φυσιολογικός. Η εξέταση αυτή εντοπίζει πολύποδες μόνο στον ορθό, οπότε ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μία από τις άλλες εξετάσεις που παρατίθενται παρακάτω για τον εντοπισμό πολύποδων στα ανώτερα τμήματα του εντέρου.
- Βαριούχο Υποκλυσμό. Ο γιατρός διαχέει ένα υγρό που ονομάζεται βάριο, μέσα στον ορθό πριν από τη λήψη ακτινογραφιών του παχέως εντέρου. Το βάριο κάνει το έντερο να φαίνεται άσπρο στις εικόνες. Οι πολύποδες είναι σκουρόχρωμοι, οπότε διακρίνονται εύκολα.
- Σιγμοειδοσκόπηση . Με αυτή την εξέταση, ο γιατρός βλέπει μέσα στο παχύ έντερο, τοποθετώντας έναν λεπτό και ευλύγιστο σωλήνα μέσα στον πρωκτό. Η συσκευή ονομάζεται σιγμοειδοσκόπιο και φέρει φως και μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα. Ο γιατρός χρησιμοποιεί το σιγμοειδοσκόπιο για να κοιτάξει το τελευταίο τρίτο του παχέως εντέρου.
- Κολονοσκόπηση. Η εξέταση αυτή μοιάζει με τη σιγμοειδοσκόπηση, μόνο που επιτρέπει στον γιατρό να κοιτάξει όλο το παχύ έντερο. Ο εξεταζόμενος συνήθως λαμβάνει πριν από την εξέταση χαραλαρωτικά.
Ποιοι πρέπει να εξετάζονται για πολύποδες;
Μιλήστε στον γιατρό σας για το ενδεχόμενο εξέτασης πολυπόδων, αν:
- έχετε συμπτώματα
- είστε άνω των 50 ετών
- κάποιος από την οικογένειά σας έχει εμφανίσει πολύποδες ή καρκίνο του κόλον
Πως θεραπεύονται οι πολύποδες;
Ο γιατρός αφαιρεί τον πολύποδα. Κάποιες φορές, αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της σιγμοειδοσκόπησης ή της κολονοσκόπησης. Ο γιατρός όμως μπορεί να αποφασίσει να χειρουργήσει μέσω της κοιλιακής χώρας. Ο αφαιρούμενος πολύποδας εξετάζεται στη συνέχεια για καρκίνο.
Αν έχετε εμφανίσει πολύποδες, ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε συχνές εξετάσεις στο μέλλον.
Πως μπορώ να προλάβω την εμφάνιση πολύποδων;
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν κανένα σίγουρο τρόπο για να προληφθούν οι πολύποδες. Μπορείτε όμως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους αν:
- καταναλώνετε μια πλούσια σε ίνες διατροφή, (τ.ε. περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και λιγότερες λιπαρές τροφές.
- δεν καπνίζετε
- αποφεύγετε το αλκοόλ
- ασκείστε καθημερινά
- χάνετε βάρος στην περίπτωση που είστε υπέρβαροι
Καταναλώνοντας περισσότερο ασβέστιο και φυλλικό οξύ μειώνετε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδων. Κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα, το τυρί και το μπρόκολο. Κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια και το σπανάκι.
Τι πρέπει να θυμάστε
- Ο πολύποδας είναι ένας περιττός ιστός που αναπτύσσεται μέσα στο σώμα σας. Οι περισσότεροι πολύποδες δεν είναι βλαβεροί.
- Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, που διαρκεί παραπάνω από μια εβδομάδα, ή αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί υγείας ή στα κόπρανά σας.
- Πολλοί πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα.
- Οι γιατροί αφαιρούν όλους τους πολύποδες και τους ελέγχουν για καρκίνο.
- Μιλήστε στον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις για πολύποδες
- αν παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα.
- αν είστε άνω των 50 ετών
- αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει εμφανίσει πολύποδες ή καρκίνο του κόλον
Οι περισσότερες εξετάσεις του κόλον που χρησιμοποιούν το ευλύγιστο κολονοσκόπιο, περιλαμβανομένης και της αφαίρεσης πολύποδα, μπορούν να γίνουν με μια απλή επίσκεψη στον γιατρό και με τη λιγότερη δυνατή δυσφορία. Οι μεγάλοι πολύποδες μπορεί να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για ολική αφαίρεση. Κάποιοι πολύποδες δεν μπορούν να αφαιρεθούν με εργαλεία εξαιτίας του μεγέθους ή της θέσης τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργείο.
Μετά την ολική αφαίρεση, ο πολύποδας σπάνια επανεμφανίζεται. Οι λόγοι όμως που προκάλεσαν την ανάπτυξή του, εξακολουθούν να υπάρχουν. Ποσοστό περίπου 30% των ατόμων που είχαν εμφανίσει παρελθοντικά πολύποδες, θα επανεμφανίσουν μελλοντικά. Οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται σε τακτική βάση από εξειδικευμένο στις παθήσεις του κόλον και του ορθού γιατρό.