Ακόμα κάθεστε; …πάμε για τζόκινγκ.
Βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη και οι καιρικές συνθήκες μας επιτρέπουν να βάλουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και να πάμε για τζόκινγκ. Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψετε τα οφέλη που πρόκειται να αποκομίσετε στην περίπτωση που υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια.
Η καρδιά γίνεται πιο δυνατή και η λειτουργία της πιο αποτελεσματική. Έτσι, κουράζεται πιο δύσκολα και στέλνει με μεγαλύτερη ευκολία περισσότερο αίμα στα όργανα του σώματος μας. Οι αρτηρίες μας αποκτούν μεγαλύτερη ελαστικότητά ενώ οι μύες μας γίνονται πιο δυνατοί. Το σώμα μας αποκτά μεγαλύτερη αντοχή με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε πιο δύσκολα. Βελτιώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων μας καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα τους σε αέρα. Το τζόγκινγκ μειώνει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης, ενώ ενισχύει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης καθυστερώντας έτσι την εκδήλωση αρτηριοσκλήρυνσης. Το τζόγκινγκ βοηθάει ακόμη στην διατήρηση της υγείας των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να χάσουμε τα περιττά κιλά και να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο πλαίσιο μελέτης, εξέτασαν 547 ενήλικους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 70 ετών για ένα χρόνο. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι όσοι έτρεχαν, περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο τακτικά εμφάνιζαν 25% λιγότερα επεισόδια κρυολογήματος. Σύμφωνα με έρευνες, τέλος, όσοι περπατούν αρκετά ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τα άτομα που ζουν μια καθιστική ζωή.
Υπάρχει κίνδυνος για την καρδιά μου;
Μια νέα μελέτη έρχεται να καθησυχάσει όσους με τον ερχομό της άνοιξης ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε μαραθώνιο: η παρατεταμένη προπόνηση δεν βλάπτει την καρδιά, μια ανησυχία που έχει εκφραστεί από τους ειδικούς σε προηγούμενη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πριν αρχίσετε το τρέξιμο ή πριν λάβετε μέρος σε μαραθώνιο θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Βρείτε παρέα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον αξιολόγησαν την επίδραση του τρεξίματος σε αρουραίους, που έτρεχαν είτε μόνοι είτε σε ομάδες. Διαπίστωσαν πως και στις δύο περιπτώσεις το τρέξιμο επηρέαζε τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Οι μοναχικοί όμως δρομείς είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόνης, η οποία καταστέλλει τη νευρογένεση. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν γιατί πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να τηρήσουν ένα πρόγραμμα ασκήσεως όταν γυμνάζονται μόνοι. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Nature Neuroscience».
Οι κίνδυνοι που μειώνει με μια ματιά
Η παρακάτω λίστα δείχνει ποιους κινδύνους μπορεί να μειώσει το συστηματικό τρέξιμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών.
- Διαβήτη
- Θρομβώσεις
- Κρίσεις άγχους
- Καρδιακά νοσήματα
- Καρκίνο του μαστού
- Καρκίνο του παχέος εντέρου
- Καρκίνο των ωοθηκών
- Κατάθλιψη
- Οστεοπόρωση
- Παχυσαρκία
- Υψηλή αρτηριακή πίεση