Αντιβιοτικά: 6 πράγματα που γνωρίζουμε λάθος

Facebooktwitterpinterest

Tο Μάρτιο του 1955 πέθανε ο Σκωτσέζος βιολόγος Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η πενικιλίνη ήταν το πρώτο αντιβιοτικό που αντιμετώπισε επιτυχώς μια σειρά από βακτηριακές ασθένειες. Εξαιτίας αυτής της ανακάλυψης θα κερδίσει το 1945 το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Ο Φλέμινγκ ήταν επίσης ο πρώτος που αναγνώρισε το ένζυμο λυσοζύμη και προσδιόρισε την αντιβακτηριακή δράση του. Από τότε και με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να διαδίδονται ορισμένες λάθος απόψεις για τα αντιβιοτικά. Ας δούμε μερικές από τους συχνότερους μύθους για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά σε κάθε ασθένεια

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνον όταν στον οργανισμό υπάρχει λοίμωξη που οφείλεται σε μικρόβια. Μια από τις λάθος αντιλήψεις που έχουμε για τα αντιβιοτικά είναι ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τις ιώσεις όπως είναι το κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει και τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα στις ιώσεις καθώς καταστρέφουν μόνο τα μικρόβια και όχι τους ιούς, οι οποίοι συχνά χρειάζονται αντιικά φάρμακα για να αντιμετωπιστούν. την αναπαραγωγή τους.

Δεν πειράζει να λαμβάνω συχνά αντιβίωση

Κι όμως πειράζει αφού η κατάχρηση αντιβιοτικών κάνει τα μικρόβια πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να απαιτείται όλο και μεγαλύτερη δόση και πιο ισχυρά αντιβιοτικά για αντιμετωπιστούν. Ουσιαστικά η κατάχρηση των αντιβιοτικών τα καθιστά άχρηστα, αφού βοηθά τα μικρόβια να τα συνηθίζουν. Αυτή είναι και μια από τις αιτίες που η πενικιλίνη τείνει να χάσει την αποτελεσματικότητά της και οφείλεται στην κακή χρήση της. Όταν άρχισε να χορηγείται 500 διεθνείς μονάδες ήταν αρκετές ώστε να έχει θεραπευτική επίδραση, ενώ σήμερα χρειάζονται πάνω από  4.000.000.

Αφού έγινα καλά ας σταματήσω την αντιβίωση

Αν διακόψετε τη λήψη της αντιβίωσης μόλις υποχωρήσουν προσωρινά τα συμπτώματα, τότε δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρώσετε την αγωγή τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που σας έχει συστήσει ο γιατρό σας και να μην τη σταματήσετε αμέσως μόλις νιώσετε καλύτερα.

Δεν παίζει ρόλο η ώρα λήψης τους

Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, εξαρτάται από τη σταθερή παρουσία του φαρμάκου στον οργανισμό μας. Στην περίπτωση λοιπόν που αλλάζουμε τις ώρες λήψης του αντιβιοτικού, μεταβάλλονται και διαφοροποιούνται και τα επίπεδα του στο αίμα μας με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά πρέπει να τρώμε γιαούρτι

Η χορήγηση αντιβιοτικών θέτει σε κίνδυνο, εκτός από τα παθογόνα, και τα χρήσιμα για τον οργανισμό μικρόβια και προκαλεί αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι, αλλά και το γάλα περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν αυτή τη συγκεκριμένη δράση των αντιβιοτικών. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα αφού υπάρχουν κάποια αντιβιοτικά π.χ. οι τετρακυκλίνες η απορρόφηση των οποίων εμποδίζεται από τα γαλακτοκομικά. Σε κάθε περίπτωση ρωτάτε το γιατρό σας, κατά πόσον επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά με την αντιβίωση που σας έδωσε.

Ένα αντιβιοτικό δρα με τον ίδιο τρόπο σε όλους

Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο στην αντιβίωση. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, ο μεταβολισμός, ή το σωματικό βάρος, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και επίδραση του κάθε φαρμάκου.

http://www.pathfinder.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.