Οι διαταραχές της φωνητικής λειτουργίας

8 τρόποι να αντιμετωπίσετε τον ερεθισμένο και ξηρό λαιμό Facebooktwitterpinterest

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Για να υπάρξει ομιλία, είναι απαραίτητο να λειτουργήσει σωστά το όργανο της φωνής που είναι ο λάρυγγας. Η παραγωγή της φωνής γίνεται από τις φωνητικές χορδές. Όταν αναπνέουμε, είναι ανοικτές. Όταν θέλουμε να μιλήσουμε, εγκλωβίζουμε τον αέρα κάτω από τις χορδές, οι οποίες δονούνται καθώς αυτός περνά βίαια ανάμεσά τους. Το ηχόχρωμα όμως της φωνής εξαρτάται και από τα αντηχεία, δηλαδή το στόμα, τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους. Όταν συμβεί μια αλλαγή στη φωνή, ο ασθενής το αντιλαμβάνεται σα βραχνάδα.

ΑΙΤΙΑ

Οι διαταραχές της φωνής μπορεί να οφείλονται σε:

-Βλάβες από χρόνιο τραυματισμό των χορδών όπως πολύποδες, κύστεις, οίδημα (κακή χρήση της φωνής, κάπνισμα, αλκοόλ)

-Οζίδια ή κάλους σε επαγγελματίες (τραγουδιστές, εκπαιδευτικούς)

-Φλεγμονώδεις παθήσεις (οξεία λαρυγγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)

-Διαταραχές λόγω ηλικίας (εφηβική ή γεροντική φωνή)

-Διαταραχές της κινητικότητας του λάρυγγα (νευρολογικές παθήσεις, πίεση από όγκους, χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο ή το θώρακα)

-Νεοπλάσματα του λάρυγγα

-Τραυματισμούς του λάρυγγα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Η διάγνωση των παθήσεων αυτών γίνεται με εξέταση από ΩΡΛ που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, και ενδοσκόπηση ή βιντεοστροβοσκόπηση με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο καθώς και καταγραφή αυτών προκειμένου να μπορεί να γίνει σύγκριση αργότερα.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, ακραίων θερμοκρασιών στις τροφές, της σκόνης και του βήχα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται σε οικονομία της φωνής, θεραπεία τυχόν παλινδρόμησης και πιθανόν λογοθεραπεία. Πολλές φορές όμως ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο για αποκατάσταση της ανατομίας του λάρυγγα.

Το συνηθέστερο χειρουργείο είναι η διαστοματική εξαίρεση της βλάβης με χρήση μικροσκοπίου, εργαλείων μικροχειρουργικής ή και laser. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει έγχυση ουσιών στις χορδές, πολύ σπάνια θα χρειαστεί εξωτερική τομή, οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν μετεγχειρητικό πόνο, ενώ συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα με οδηγίες αποθεραπείας.

Σε γενικές γραμμές, σε ότι αφορά στη φωνή μας, προσέχουμε για να έχουμε…

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.