Λαπαροσκόπηση Μονής Οπής “Single Port Laparoscopy”
Λαπαροσκοπική Χειρουργική Mονής Oπής (Single Port Laparoscopic Surgery , S. P. L. S.) και Φυσικών Στομίων (Natural Orifice Trasluminal Endoscopic Surgery, N.O.T.E.S).
Αυτές είναι κάποιες όχι και τόσο νέες τεχνικές παραλλαγής της κλασσικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Ας τις δούμε ξεχωριστά:
H Single Port Laparoscopy ή Λαπαροσκοπική Χειρουργική Mονής Oπής ή Μονής Τομής είναι μία τεχνική όπου όλα τα χειρουργικά εργαλεία μαζί με την οπτική (κάμερα) τοποθετούνται μέσω μιας μόνο χειρουργικής τομής στον ομφαλό και έτσι αποφεύγονται οι άλλες δύο ή τρεις μικρές τομές που απαιτούνται στην «κλασσική» λαπαροσκοπική τεχνική. Ας θυμιθούμε ότι στην «κλασσική» λαπαροσκοπική τεχνική διαμέσου του ομφαλού τοποθετούμε μόνο την οπτική (κάμερα) και τα άλλα εργαλειά τοποθετούνται χαμηλά πλάγια ή/και υπερηβικά στην κοιλιά της ασθενούς.
Εικόνα 1.
Ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής χειρουργικών εργαλείων υπάρχουν πολλές παραλαγές στην ονομασία τους όπως το S-PORTAL® (=Single PORTAL) και X-Cone της εταιρείας KARL STORZ (εικόνα 1), Laparo-Endoscopic Single-Site surgery (LESS), TriPort OLYMPUS, το SILS™ της εταιρείας COVIDIEN κλπ.
Κοινό σε όλα είναι ότι τα χειρουργικά εργαλεία και η οπτική εισέρχονται όπως αναφέραμε από μιά οπή εντός της περιτοναϊικής κοιλότητας (δηλαδή στην κοιλιά) για να γίνει το χειρουργείο. (εικόνα 2)
Στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς πολλές τέτοιες επεμβάσεις “μονής οπής” τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά. Τα πλεονεκτήματα είναι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της μίας τομής στον ομφαλό και σε κάποιες περιπτώσεις ο μικρότερος πόνος μετεγχειρητικά. Ωστόσο σύμφωνα με τις μελέτες δεν έχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη ασφάλεια της τεχνικής σε σχέση με την κλασσική λαπαροσκόπηση, λόγω των δυσκολότερων χειρισμών σε πράξεις όπως η συρραφή ραμμάτων (π.χ. σε λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων) ή σε ογκολογικές επεμβάσεις που γίνονται καθημερινά με κλασσική λαπαροσκόπηση όπως η πυελική λεμφαδενεκτομή κλπ. Σίγουρα το μέλλον αναμένεται ενδιαφέρον ειδικά στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής μονής οπής (Robotic Single Port Surgery).
Εικόνα 2.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική φυσικών οπών (Natural Orifice Trasluminal Endoscopic Surgery, N.O.T.E.S), είναι μία τεχνική που έχει ως αρχή την εισαγωγή των χειρουργικών εργαλείων όχι κλασσικά από το κοιλακό τοίχωμα αλλά όπως αναφέρει ο τίτλος διαμέσου φυσικών στομίων (οισοφάγος, στομάχι, κόλπος).
Οι χειρουργοί έχουν επιτυχώς διενεργήσει επεμβάσεις διοισοφαγικά δηλαδή διαμέσω του στομάχου ή διακολπικά μέσω του κόλπου όπως αφαίρεση χολής κλπ.
Εξάλλου η ιδέα δεν είναι νέα καθώς οι γυναικολόγοι από τον προηγούμενο αιώνα κάνουν επεμβάσεις μέσω του κόλπου της γυναίκας όπως κλασσικά γίνεται η κολπική υστερεκτομή. Πολλά τέτοια χειρουργεία και μελέτες έχουν γίνει στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο ινστιτούτο IRCAD στο Στρασβούργο, παρόλα αυτά η μέθοδος δεν έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας κυρίως λόγω του περιορισμένου χώρου των χειρουργικών χειρισμών στα χειρουργεία αυτά και του συχνού μετεγχειρητικού πόνου.
Πολλές νέες μελέτες είναι σε εξέλιξη για τις προαναφερθείσες τεχνικές και ήδη στο διαδύκτιο υπάρχουν βίντεο τέτοιων επεμβάσεων όπως στο www.websurg.com. Πάντοτε πρέπει να γνωρίζουμε ότι τον πρώτο λόγο σε κάθε νέα τεχνική έχει η αποτελεσματικότητα. Επομένως οποιαδήποτε τεχνική επιλέγουμε ωφείλει να βασίζεται σε μελέτες με γνώμωνα την ασφάλεια και την ιδανική θεραπευτική προσέγγιση.