Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο γυναικολογικού καρκίνου
Τους φόβους των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έρχεται να καταστείλει ελληνική μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, η διαδικασία της εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης γυναικολογικών καρκίνων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (22-24 Νοεμβρίου 2013) στην Αθήνα, από την επιστημονική ομάδα του Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής και Γενετικής, με επικεφαλής τον γυναικολόγο-ενδοκρινολόγο, Εμμανουήλ Καπετανάκη, η χορήγηση των ορμονών και η παροδική αύξηση των οιστρογόνων στο αίμα δεν προκαλεί αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Καπετανάκης σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και την επίβλεψη του καθηγητή Εφαρμογών Πληροφορικής και Στατιστικής, Μιχάλη Σφακιανάκη, εκπόνησε μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 4.994 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, την περίοδο 1989-2006, στο Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών και μαστού σε σύνολο 27.201 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης για διάστημα ενός έτους από την τελευταία θεραπείας, έως το 2013 (6-24 έτη).
Το ποσοστό επιπολασμού των γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και νόσησαν από κάποιας μορφής καρκίνο, συγκρίθηκε με το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, την ίδια χρονική περίοδο.
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών βάση της χορήγησης ή μη φαρμακευτικής αγωγής για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Από τις 4.994 γυναίκες που ακολούθησαν την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης την περίοδο 1989-2006, καρκίνο εμφάνισε το 1,26%, δηλαδή 63 γυναίκες. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.260 ασθενείς ανά 100.000 γυναίκες.
καρκίνος του μαστού εμφανίστηκε στο 0,88% του δείγματος, δηλαδή 44 γυναίκες. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 880 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ανά 100.000.
«Η μελέτη μας, σε συνάφεια με εργασίες άλλων επιστημονικών ομάδων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό», σχολιάζει ο κ. Καπετανάκης.
Εξάλλου, όπως αναφέρει, η υπογονιμότητα αποτελεί ανεξάρτητο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση γυναικολογικού καρκίνου και ενδεχομένως το μικρό ποσοστό των γυναικών του δείγματος που νόσησε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση να είχε εμφανίσει καρκίνο και χωρίς την θεραπεία για την υπογονιμότητα.
Να σημειωθεί ότι, κατά το παρελθόν έχει διατυπωθεί από πολλούς επιστήμονες το ερώτημα κατά πόσο η χορήγηση ορμονών για την αύξηση των οιστρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος (τα οποία μπορούν να φτάσουν σε κάθε κύκλο θεραπείας στις 4.000 pg/ml, συγκριτικά με τις 300 pg/ml σε έναν φυσιολογικό κύκλο) μπορεί να προκαλέσει αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες.
Ωστόσο, η εξέλιξη που έχει επέλθει στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής δεν επιβεβαιώνουν τους φόβους ασθενών και γιατρών.
Πάντως, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κυριότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 3.000 – 4.000 νέες περιπτώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, σε κάποια φάση της ζωής της.
Οι γυναικείες ορμόνες και ειδικότερα τα οιστρογόνα έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού, με το 75% των περιπτώσεων να είναι ορμονοεξαρτώμενοι.
Η μελέτη του Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής και Γενετικής έχει τεθεί προς αξιολόγηση και δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπo Fertility and Sterility, της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Μαίρη Μπιμπή