Γόνατο κατά παραγγελία?
Θεαματικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα στην Ελλάδα, δεκάδων ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και προχώρησαν στην αντικατάσταση γόνατος(σε ολική αρθροπλαστική) με εξατομικευμένη παραγγελία!
Η έλλειψη πόνου και η άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και έκαναν χρήση του συνδυασμού της εξατομικευμένης πρόθεσης αντικατάστασης γόνατος(κατά παραγγελία νέο γόνατο) με ελάχιστα παρεμβατική τεχνική.
Τα πρώτα αποτελέσματα της επαναστατικής τεχνικής που εφαρμόζει στην Ελλάδα, σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης,MD,PhD και η ομάδα του παρουσιάστηκαν στην Αθήνα σε Επιστημονική Ημερίδα για Ορθοπεδικούς Χειρουργούς.
« Το κατά παραγγελία νέο γόνατο αποτελείται από υλικό ευγενών μετάλλων, ελαφρύ και είναι συμβατό με το ανθρώπινο σώμα. Κατασκευάζεται δε στα μέτρα του ασθενούς» τόνισε μιλώντας στην Επιστημονική Ημερίδα ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτεί μεγάλη τομή στο γόνατο και τοποθετείται με ειδικές μετρήσεις. Απαιτεί όμως την εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας, υψηλή καμπύλη εκμάθησης του χειρουργού και άριστη συνεργασία των συμμετεχόντων στο χειρουργείο. Το δε κόστος καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επαναστατικής τεχνικής έτυχε θερμών σχολίων από τους Ορθοπεδικούς Χειρουργούς καθώς το σύνολο των ασθενών μετά την επέμβαση δήλωσαν ότι :
-
δεν πόνεσαν καθόλου
-
δεν έχασαν αίμα
-
σηκώθηκαν και κινητοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την επέμβαση
-
πήραν εξιτήριο σε δυο ημέρες,
-
επανήλθαν πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες 10 ημέρες μετά και
-
χρειάστηκαν ελάχιστες συνεδρίες φυσιοθεραπειών.
ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
“Ο συνδυασμός του εξατομικευμένου ανά ασθενή προθετικού υλικού με την ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική, προσφέρουν άριστο, άμεσο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, που διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική γόνατος, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα“, ανέφερε ο Δρ Αλευρογιάννης.
Στην περίπτωση αυτή, όπως διευκρινίζουν οι ορθοπεδικοί χειρουργοί, εφαρμόζεται η γενικότερη φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής που πρεσβεύει ότι ένα “φάρμακο” δεν κάνει για όλους τους ασθενείς.
Έτσι λοιπόν η τεχνολογία οδηγήθηκε στη διαδικασία της κατασκευής γονάτου “κατά παραγγελία“, προθετικού δηλαδή υλικού που να αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.
Αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς ο ασθενής υποβάλλεται σε ειδικού τύπου αξονική ή μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα των οποίων αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο εξωτερικό, σε πιστοποιημένο εργαστήριο.
Εκεί γίνεται ανασύνθεση των εικόνων και κατασκευάζονται τα υλικά στις μετρήσεις του ασθενούς!
Όσον αφορά τη χειρουργική τεχνική, γίνονται πολύ μικρές τομές, αποφεύγεται η “θυσία” μεγάλων μυϊκών ομάδων και του εκτατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται ο μετεγχειρητικός πόνος, η απώλεια αίματος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Το χειρουργείο εκτελείται με ασφάλεια και σε ελάχιστο χειρουργικό χρόνο σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική.
Όλα αυτά συμβάλουν στην άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ο οποίος βαδίζει από την ίδια ημέρα του χειρουργείου, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής περιορίζεται και ο ασθενής βγαίνει από την νοσοκομείο μετά από δυο ημέρες, κατά μέσο όρο, άρα περιορίζεται και το κόστος νοσηλείας.
Το άμεσο λειτουργικό αποτέλεσμα είναι άριστο, συνήθως δεν απαιτείται φυσιοθεραπεία.
Η χρήση εξατομικευμένων προθετικών υλικών, που “κουμπώνουν” απόλυτα στην ανατομία του ασθενούς, αλλά κυρίως το φινίρισμα και η ποιότητά τους σε συνδυασμό με την άριστη τοποθέτησή τους στο χώρο, εξασφαλίζουν την μακρόχρονη επιβίωση της πρόθεσης και απομακρύνουν την πιθανότητα αναθεωρητικής επέμβασης.
OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΕΒΑΣΗΣ
Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος (προοδευτική φθορά του χόνδρου) της μέσης ηλικίας, προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστό άνω του 65%.
Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών,κακή ποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας.
Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία .
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.