Εφικτή η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και χωρίς φάρμακα

Στυτική διαταραχή Facebooktwitterpinterest

Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν συνεπάγεται πάντα και φαρμακευτική αγωγή, υποστηρίζουν αυστραλοί επιστήμονες, υπενθυμίζοντας στους άνδρες ότι η λύση μπορεί να είναι απλούστερη και να περιλαμβάνει σωστή διατροφή, γυμναστική και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Sexual Medicine, η απώλεια βάρους, η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, η φυσική δραστηριότητα, η μείωση του αλκοόλ και ο ποιοτικός ύπνος μπορούν να συντελέσουν στην επίλυση των προβλημάτων που συντελούν στην ανδρική ανικανότητα.

Η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία συνήθως σχετίζονται με την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ιδρύματος «Freemasons» για την Ανδρική Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, διαπίστωσαν ότι μεγάλη αναλογία ανδρών μπορούν να ξεπεράσουν φυσικά την στυτική δυσλειτουργία με αλλαγές που βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς, χωρίς μάλιστα φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διασφαλίσουν γενικώς μια καλύτερη και μεγαλύτερη επιβίωση.

«Αν και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανδρική ανικανότητα είναι η πάροδος της ηλικίας, και άλλοι παράγοντες παίζουν τελικά μεγαλύτερο ρόλο στην εκδήλωση του προβλήματος», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Γκάρι Γουίττερτ. «Εξάλλου, επειδή σημαντικός αριθμός ανδρών διατηρεί την στυτική λειτουργικότητά του στην τρίτη ηλικία, τα γηρατειά από μόνα τους είναι απίθανό να είναι η μόνη αιτία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας», προσθέτει ο ερευνητής.

Αντιθέτως, η ανικανότητα φαίνεται να είναι έκφανση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

«Έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία, να βελτιώνουμε την διατροφή και να γυμναζόμαστε περισσότερο, επειδή η υγεία και φυσική κατάσταση βελτιώνονται και έτσι μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλά και οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη», αναφέρει ο Δρ Γουίττερτ.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, η στύση εξαρτάται από την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα στο πέος. Τα αιμοφόρα αυτά αγγεία είναι όμοια με αυτά που μεταφέρουν αίμα στον καρδιακό μυ. Αν και παράμετροι όπως η νευρική βλάβη ή οι ορμονικές ανωμαλίες μπορούν να συντελέσουν σε στυτική δυσλειτουργία, η αποτυχία των αιμοφόρων αγγείων να διασταλούν είναι από τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 800 τυχαία επιλεγμένους άνδρες, 35-80 ετών, και τους έθεσαν υπό πενταετή παρακολούθηση. Η σεξουαλική επιθυμία κατεγράφη μέσω ενός ερωτηματολογίου που σκιαγραφούσε το ενδιαφέρον για ερωτική επαφή με άλλο άτομο, το ενδιαφέρον για ατομική ερωτική συμπεριφορά και την απουσία ενδιαφέροντος για ερωτική επαφή.

Η στυτική δυσλειτουργία επίσης αξιολογήθηκε βάσει ειδικής κλίμακας, ενώ οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το βάρος, το ύψος, η αρτηριακή πίεση του αίματος, η δύναμη της χειρολαβής, η ποσότητα του σωματικού λίπους, η ηλικία, η μόρφωση, η οικογενειακή κατάσταση, το επάγγελμα και το κάπνισμα. Επίσης συνεκτιμήθηκαν η κατάθλιψη, η πιθανότητα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η χρήση φαρμάκων, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη.

Τα άτομα των οποίων οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, έτειναν να έχουν βελτιώσεις στην σεξουαλική τους λειτουργία. Ενώ σε όσους επιδεινώθηκε ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες τους κατά την διάρκεια της πενταετίας, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σεξουαλική ανικανότητα.

«Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Το μήνυμα της μελέτης είναι ‘μη αναζητάτε λύση στα φάρμακα, αλλά αλλάξτε ζωή’. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και αντιμετωπίστε την κατάθλιψη», συμβουλεύει ο Δρ Ντέιβιντ Σαμαντι, πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ Σαμαντι προειδοποιεί μάλιστα ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με την αλλαγή του τρόπου ζωής. «Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων δεν είναι η λύση, εκτός αν πρόκειται για την θεραπεία της υπέρτασης ή του διαβήτη ή της χοληστερόλης. Τα φάρμακα είναι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αλλάξουν συνήθειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι η μόνη λύση», τονίζει.

Και ο Δρ Γουίττερτ συμπληρώνει ότι αν και δεν είναι κατά των φαρμάκων για την στυτική δυσλειτουργία, είναι προτιμότερες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. «Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί συνδυαστικά με τα κατάλληλα φάρμακα να συντελέσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος», σημειώνει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.