Αρθροσκόπηση Γόνατος
Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που επιτρέπει στον ορθοπαιδικό σας, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα διάφορες παθήσεις του γόνατος, καθώς του δίνει μια πλήρη εικόνα του εσωτερικού του γόνατος μέσα από 2 μικρές τρύπες.
Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος, αλλά παράλληλα και μια από τις πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς. Αποτελείται από τρία οστά, το κάτω τμήμα του μηριαίου, το άνω τμήμα της κνήμης και την επιγονατίδα. Η σταθερότητα του εξασφαλίζεται από τέσσερις συνδέσμους, το πρόσθιο χιαστό, τον οπίσθιο χιαστό και τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο. Οι σύνδεσμοι αυτοί υποστηρίζονται στη λειτουργία τους και από ισχυρό μυϊκό σύστημα που τους περιβάλει.
Ο αθλητισμός, τα εργατικά ατυχήματα, η αρθρίτιδα καθώς και το αδυνάτισμα των μυών μας από την καθιστική ζωή ή το γήρας, οδηγούν σε φθορές και ερεθισμούς μέσα στο γόνατο. Οι φθορές αυτές με τη σειρά τους προκαλούν πόνο και γενικότερα δυσλειτουργία του γόνατος.
Η αρθροσκόπηση είναι χρήσιμη στη διάγνωση και αντιμετώπιση:
– Κακώσεων ή ρήξεων μηνίσκων
– Κακώσεις ή ρήξεις συνδέσμων (προσθίου, οπισθίου χιαστού, έσω, έξω πλαγίου
– Ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
– Κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών
– Φλεγμονής του αρθρικού υμένα
– Επιγονατιδικής αστάθειας ή παθήσεων του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος
Είστε υποψήφιος ή Υποψήφια για αρθροσκόπηση Γόνατος;
Η εξέταση από τον ορθοπαιδικό θα καθορίσει εάν η αρθροσκόπηση μπορεί να σας ωφελήσει.
Κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ότι είστε υποψήφιος-α γι αρθροσκόπηση περιλαμβάνουν: το πρησμένο γόνατο, ο επίμονος πόνος, το μπλοκάρισμα, η αίσθηση ότι το γόνατο μας ‘‘φεύγει” και γενικότερα ότι δεν είναι σταθερό. Όταν η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή επιγονατίδες και κηδεμόνες δεν ωφελεί, τότε ενδέχεται η λύση να είναι η αρθροσκόπηση.
Οι περισσότερες αρθροσκοπήσεις πραγματοποιούνται σε ασθενείς ηλικίας 16 έως και 60 ετών. Τα όρια όμως είναι ελαστικά, καθώς πλέον, ο αθλητισμός (και δυστυχώς οι τραυματισμοί), απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Η Ορθοπαιδική εκτίμηση
Η ορθοπαιδική εκτίμηση αποτελείται από τρία μέρη:
- Την λήψη ιατρικού ιστορικού σχετικά με την γενικότερη φυσική κατάσταση του ασθενούς
- Την κλινική εξέταση, όπου εκτιμάται η κινητικότητα, η σταθερότητα, η μυϊκή ισχύς και η γενικότερη εικόνα του ποδιού
- Ο απεικονιστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες ή και Μαγνητική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος
Πριν το χειρουργείο
Ενημερώστε για τυχόν αλλεργίες ή φάρμακα που παίρνετε. Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης, θα κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακος.
Η επέμβαση διαρκεί συνήθως από 30 λεπτά ως μιάμιση ώρα, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης και στην συνέχεια πάτε στο δωμάτιο σας, όπου και παραμένετε μέχρι το απόγευμα.
Δεν χρειάζεται να μείνετε μέσα στο νοσοκομείο. Κάποιος δικός σας μπορεί να σας πάει σπίτι το απόγευμα, αφού μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα.
Στο σπίτι
Η ανάρρωση μετά την αρθροσκόπηση είναι πολύ ταχύτερη σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση του γόνατος.
Η βάδιση θα γίνεται με δυο βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες), με φόρτιση του χειρουργημένου άκρου, εκτός αν διεγχειρητικά ευρήματα επιβάλλουν κάτι διαφορετικό. Όταν ανεβαίνουμε σκαλιά βάζουμε πρώτα το μη χειρουργημένο πόδι, ενώ κατεβαίνουμε βάζοντας πρώτα το χειρουργημένο, φροντίζοντας αυτό να είναι τεντωμένο στο γόνατο.
Κάθε δυο ώρες τοποθετούμε παγοκύστη για 20 λεπτά, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο. Η γάζα πρέπει να παραμείνει στεγνή και καθαρή. Αν βραχεί, βγάλτε την, σκουπίστε τα τραύματα και αφήστε ανοικτά.
Φάρμακα
Προφυλακτικά μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για λίγες μέρες.
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη από τη πρώτη κιόλας στιγμή, ώστε το πόδι να αποκτήσει πάλι το πλήρες εύρος κίνησης του, αλλά και για να ανακτήσει τη δύναμη που έχασε κατά το διάστημα που ήταν τραυματισμένο και υπολειτουργούσε.
Για το σκοπό αυτό, θα σας δοθεί ένα πλήρες πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε μόνος σας ή με την καθοδήγηση ενός φυσικοθεραπευτή.
Τι μπορεί να πάει στραβά
Η αρθροσκόπηση είναι μια σχετικά ασφαλής επεμβατική πράξη. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές είναι φλεγμονή, θρόμβωση και συλλογή αίματος μέσα στο γόνατο.
Οι επιπλοκές παρουσιάζονται σπανιότατα, αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία.
Μην διστάσετε να επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε:
– Πυρετό (πάνω από 38ο C) και ρίγος
– Έντονο και ξαφνικό πόνο στο γόνατο
– Πρήξιμο στο γόνατο, συνοδευόμενο από ερυθρότητα
– Πρήξιμο στη γάμπα ή τον αστράγαλο
– Δύσπνοια και επώδυνο βήχα
Τι να περιμένετε μετά από την αρθροσκόπηση;
Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί ένα διάστημα αποθεραπείας, κατά το οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση του γόνατος. Λογικά μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις προηγούμενες δραστηριότητές σας σε 6 με 8 εβδομάδες, αρκεί να μην χρειάζεται να σηκώνετε ιδιαίτερο βάρος. Αν η εργασία σας είναι βαριά, όπως σε οικοδομές, τότε πιθανόν να χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο.