Γιατρέ έχω πρόβλημα, έχω συχνά αιμορραγία από τη μύτη.
Η μύτη διαθέτει ένα πολύ πλούσιο δίκτυο αγγείων (αρτηριών και φλεβών) για την αιμάτωσή της με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να εμφανίζονται επεισόδια αιμορραγίας (ρινορραγίας ή επίσταξης όπως λέγονται ιατρικά). Υπάρχουν διάφορες αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αυτών των επεισοδίων όπως είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κυρίως οι ρινίτιδες), η αλλεργία, οι κλιματολογικές συνθήκες (για αυτό και τα επεισόδια είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και το χειμώνα), τα ξένα σώματα (κυρίως στα παιδιά), η λήψη φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη), η λήψη αλκοόλ κ.τ.λ. αν και σε ποσοστό 70-80% δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία.
Παρά το γεγονός ότι μια αιμορραγία από την μύτη –επειδή συμβαίνει αιφνιδιαστικά- προκαλεί ανησυχία και άγχος, τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι απλό και εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Αρχικά προσπαθήστε να ηρεμήσετε τον ασθενή και στη συνέχεια προτείνετε να σκύψει το κεφάλι του λίγο προς τα κάτω (για να μην καταπίνει το αίμα), πιέζοντας ταυτόχρονα τα ρουθούνια και τοποθετήστε του λίγο πάγο στο μέτωπο.
Στρίψτε και ετοιμάστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει λίγο οξυζενέ (σταματά την αιμορραγία) ή λίγη βαζελίνη, ζητήστε από τον ασθενή να φυσήξει για να καθαρίσει τη μύτη από το αίμα και τοποθετήστε το βαμβάκι στο ρουθούνι που αιμορραγούσε, ζητώντας του να πιέσει ξανά για 5’.
Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 με 3 φορές, τοποθετώντας κάθε φορά καθαρό εμποτισμένο βαμβάκι αφού πριν φυσώντας δυνατά έχει καθαρίσει η μύτη από τα πήγματα του αίματος, και συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά η αιμορραγία σταματά και δεν υπάρχει πρόβλημα.
Σε περίπτωση όμως που η αιμορραγία συνεχιστεί για περισσότερο από 15’ ή είναι πολύ έντονη επικοινωνήστε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.
Επίσης, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την ένταση του επεισοδίου, είναι απαραίτητο να γίνει κάποια στιγμή μια εξέταση (ενδοσκόπηση) της μύτης για τον αποκλεισμό οποιασδήποτε παθολογίας.