Η δικαίωση του Άδωνι
Όχι άδικα κάποιες φορές, ο Άδωνις είχε ακούσει τα μύρια όσα. Εμείς τολμήσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως τον πιο… doer υπουργό Υγείας και ακούσαμε άλλα τόσα. Ήρθε η ώρα όμως να δικαιωθεί πρώτα εκείνος και έπειτα εμείς, γιατί στηρίξαμε από την αρχή μία επιλογή του: να προσλάβει ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να ελεγχθούν οι νοσηλείες, που χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές.
Η ιστορία πέρασε από σαράντα κύματα – ως είθισται στην Ελλάδα. Άλλωστε, πολλοί ακόμη και στον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ δεν ήθελαν να προχωρήσει ο έλεγχος από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες – προφανώς για να τον κάνουν οι ίδιοι. «Είναι πολλά τα λεφτά πατριώτη»…
Υπήρξαν και κουτσουγκέλες. Όπως το γεγονός ότι με άνωθεν παρέμβαση, ο ΕΟΠΥΥ αναγνώρισε το δικαίωμα να κάνει ελέγχους και σε εταιρεία, που δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία ή συνάφεια με το αντικείμενο. Το επαναλαμβάνουμε. Είναι πολλά τα λεφτά πατριώτη»…
Πόσο πολλά; Η νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανήλθε περίπου στα 400 εκατ. ευρώ!
Για να μην μακρηγορώ, ο κλινικός και ιατρικός έλεγχος βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μάλιστα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ποιο λοιπόν αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου; Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να κάτω από 60 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, περίπου το 15% επί του συνόλου των δαπανών του 2013!
Πριν από λίγες εβδομάδες, οι ελεγκτικές εταιρείες παρέδωσαν στην Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής του ΕΟΠΥΥ την έκθεσή τους, στην οποία περιλαμβάνονται 40 κατηγορίες δαπανών, στις οποίες προτείνουν να προχωρήσει σε βάθος ο έλεγχος. Και αυτά αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως χρέωση διπλών Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), χρέωση ΚΕΝ με επιπλοκές κλπ. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες δαπάνες, που είναι οφθαλμοφανώς περιττές και θα «κοπούν» πάραυτα.
Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η χρέωση εξετάσεων ανοιχτής περίθαλψης σε ασθενείς, που νοσηλεύονταν ήδη στην κλινική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και θα κοπεί εξ ολοκλήρου…
Βέβαια, καθοριστικό ρόλο για να εντοπιστούν οι λανθασμένες χρεώσεις και η σπατάλη έπαιξε το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ υποχρέωσε σταδιακά όλους τους παρόχους να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν ότι έχουν προσφέρει.
Η ηλεκτρονική καταγραφή από μόνη της εντόπισε τις εξόφθαλμες περίπτωσης υπερχρέωσης. Π.χ. υπάρχει κλινική της επαρχίας που δήλωσε ότι πραγματοποίησε το 2013 22.000 ημέρες νοσηλείες, ενώ με βάση τον αριθμό των κλινών που διαθέτει δεν θα μπορούσε να κάνει πάνω από 14.000! Ήδη, ο εν λόγω κλινικάρχης έχει υπογράψει πιστωτικό για τις 8.000 ημέρες νοσηλείας. Ωστόσο, δεν του έχει γίνει διακοπή της σύμβασης…
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, λοιπόν, σύντομα θα ξέρουμε από τον ιατρικό και κλινικό έλεγχο πόσα χρήματα χρέωσαν αναίτια οι ιδιωτικές κλινικές στον ΕΟΠΥΥ το 2013. Για πρώτη φορά, το Δημόσιο θα έχει κάνει έλεγχο, αξιοποιώντας ιδιωτικές, ελεγκτικές εταιρείες, όπως χρόνια τώρα πράττουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα ορόσημο για τη χώρα καθώς ακόμη στην Ελλάδα η αξιοποίηση ιδιωτικών εταιρειών από το δημόσιο τομέα είναι ταμπού και αποτελεί μία από τις αιτίες, που φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Και φυσικά θα είναι μία δικαίωση για τον Άδωνι, που μέσα στην… τρέλα του, άνοιξε το δρόμο για την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών. Γιατί από μικρό και από τρελό.