Έντονος βήχας το πρωί!
Ένας από τους πιο γνωστούς και αποτελεσματικούς αντανακλαστικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας είναι ο βήχας. Επί της ουσίας, είναι μία ασπίδα που μας θωρακίζει ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα βλαβερά σωματίδια. Ο πρωινός βήχας αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συγκεκριμένος τύπος μπορεί να είναι σύμπτωμα πολύ απλών προβλημάτων υγείας όπως κάποια λοίμωξη έως πολύ σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή, όπως η κυστική ίνωση.
Ενδεικτικά, ωστόσο, ο πρωινός βήχας μπορεί να σχετίζεται με τα παρακάτω προβλήματα υγείας:
– Σύνδρομο αντίστασης των ανωτέρων αεραγωγών: Γνωστό και ως σύνδρομο οπισθορρινικής έκκρισης, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική ρινίτιδα, φλεγμονώδη ρινίτιδα, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα.
– Βροχικό άσθμα: Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη νόσο των αεραγωγών που εμφανίζει υπεραντιδραστικότητα τις πρωινές ώρες.
– Βρογχεκτασίες: Ονομάζονται οι παθολογικές διατάσεις των βρόγχων, που όταν επιμολύνονται μετακινούμενες τείνουν να παροχετευτούν.
– Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια: Στη φάση του διάμεσου πνευμονικού οιδήματος εμφανίζει τη μεγαλύτερη έκφρασή της ως βήχας κατά τις πρωινές ώρες.
– Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Στις περιόδους των παροξύνσεων εμφανίζει αυξημένη κινητοποίηση των εκκρίσεων.
– Λοιμώξεις του τραχειοβρογχικού δέντρου
– Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
– Καρκίνο του πνεύμονα
– Κυστική ίνωση
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρωινός βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα μία απλής αλλεργικής αντίδρασης, ωστόσο μπορεί να κρύβει και κάτι πολύ πιο σοβαρό.
Αν εμφανίζετε, λοιπόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα βήχα κατά τις πρωινές ώρες που επιμένει, μην το αμελείτε και επισκεφθείτε άμεσα κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας συστήσει μία σειρά εξετάσεων όπως ακτινογραφία ιγμορείων ή αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου, έλεγχο ρινικού εκκρίματος, ρινοσκόπηση, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία θώρακος, σπιρομέτρηση προ και μετά της βρογχοδιαστολής, μέτρηση του εμπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου, καλλιέργεια πτυέλων, γαστροσκόπηση κτλ.
onmed