Γάλατα υπάρχουν πολλά..

Facebooktwitterpinterest

Όταν ακούμε από το μικρό παιδί το “δεν πίνω γάλα σήμερα” μας πιάνει ένας κρύος ιδρώτας. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή για την ανάπτυξη του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς δεν μπορούμε χωρίς γάλα να προσφέρουμε τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Πάντως το ‘δεν πίνω γάλα σήμερα’ πολλές φορές είναι προσωρινό, οπότε με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούμε να ξαναεντάξουμε το γάλα στη διατροφή των μικρών μας φίλων.

Ασφαλώς το γάλα δεν αποτελεί προϊόν που απευθύνεται μόνο στα παιδιά. Και οι ενήλικες μπορούν να κερδίσουν πολλά από την καθημερινή κατανάλωση γάλακτος.

Υπάρχει το αγελαδινό, το γίδινο, το πρόβειο, το ξινόγαλα, το κεφιρ. Οπότε αν αναρωτιέται κανείς τι περιέχει το γάλα πρώτα θα πρέπει να σκεφτεί για ποιο γάλα συζητάμε. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι «γάλα» βρίσκουμε και από φυτικές πηγές (σόγια, αμύγδαλο). Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει με τα «είδη» γάλακτος:

Ποσότητα: 1 κούπα (245gr) Αγελαδινό πλήρες Γίδινο Πρόβειο
Θερμίδες 146 168 265
Λίπος (gr) 8 10 17
Πρωτεΐνη (gr) 8 9 15
Χοληστερόλη (mg) 24 27 66
Νιασίνη (Β1) (mg) 0.3 0.7 1.0
Ριβοφλαβίνη (Β2) (mg) 0.4 0.3 0.9
Βιταμίνη C (mg) 0.0 3.2 10.3
Ασβέστιο (Ca)   (mg) 276 327 473
Νάτριο (Να) (mg) 97.6 122 108
Μαγνήσιο (Mg)   (mg) 24.4 34.2 44.1
Ψευδάργυρος (Zn)   (mg) 1.0 0.7 1.3

Γάλα (αγελάδας, γίδας, πρόβειο): στον πίνακα μπορείτε να δείτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε γάλακτος. Το πρόβειο είναι το πιο «γεμάτο» γάλα (πρωτεΐνες, ασβέστιο), έχει όμως πολλές θερμίδες, λιπαρά, χοληστερόλη. Και το γίδινο υπερέχει στις περισσότερες κατηγορίες έναντι του αγελαδινού. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το γίδινο και το πρόβειο γάλα έχουν ιδιαίτερα έντονη οσμή, ενώ παστεριώνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έναντι του αγελαδινού (αυξημένη επικινδυνότητα ανάπτυξης παθογ. μικροοργανισμών).

Τo κεφίρ (κόκκοι κεφίρ+γάλα) και το ξινόγαλα (φρέσκο γάλα+καλλιέργεια γιαουρτιού) μειονεκτούν όσον αφορά τη γεύση τους (όξινη), είναι όμως πολύ ευεργετικά όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την εντερική χλωρίδα.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.