Ρομποτική χειρουργική και θεραπεία υπογονιμότητας
Πολλές δύσκολες επεμβάσεις που απαιτούν ακρίβεια και ανώτερη οπτική ευκρίνεια στη γενική χειρουργική, την ουρολογία, την καρδιοχειρουργική, τη θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείρηση μοσχεύματος bypass στεφανιαίας αρτηρίας), την αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής) και την παιδιατρική χειρουργική μπορούν να πραγματοποιηθούν πλέον με τα ρομπότ.
Η ρομποτική χειρουργική πετυχαίνει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με λαπαροσκοπικές τεχνικές, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις ‘ανοιχτών’ επεμβάσεων.
Η διείσδυση της ρομποτικής χειρουργικής στις γυναίκες για αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας είναι παγκοσμίως μικρή, μια και το πολύ μεγάλο κόστος της συγκριτικά με την λαπαροσκοπική χειρουργική δεν υπερκαλύπτει τα πλεονεκτήματά της. Η θεραπεία κύστεων ωοθήκης, παθολογικών σαλπίγγων, ινομυωμάτων και ενδομητρίωσης είναι τόσο αποτελεσματική με την λαπαροσκοπική χειρουργική, έτσι ώστε και στο μέλλον η ρομποτική χειρουργική, ακόμη και αν γίνει οικονομικότερη, να μην έχει την καθολική αποδοχή.