Φακοί Επαφής, Πέντε συμβουλές για σωστή φροντίδα!
Η υγεία των ματιών μας πρέπει να είναι καθημερινό μας μέλημα, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε πέντε σημαντικές συμβουλές για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα των φακών επαφής ώστε να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις που σχετίζονται με τα μάτια.
Κοινό Λάθος. Μερικοί – σε περιπτώσεις ανάγκης – χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης ώστε να καθαρίσουν τους φακούς. Πρόκειται για λανθασμένη συνήθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια. Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας το διάλυμα που είναι κατάλληλο για τους φακούς επαφής. Συγχρόνως, πλένετε κάθε μέρα τους φακούς σας με το ειδικό νερό (ακόμα και εάν δεν τους φοράτε) ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο μολύνσεων.
Νέα Θήκη Φακών. Κάθε φορά που αλλάζετε τους φακούς σας, οφείλετε να χρησιμοποιείτε και νέα θήκη φακών. Πριν τη χρήση της νέας θήκης, τοποθετήστε την σε βραστό νερό και στη συνέχεια αφήστε την να στεγνώσει. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζετε σωστά και αποτελεσματικά τη θήκη μέσα στην οποία προστατεύονται οι φακοί σας.
Επιλέγετε φακούς ημερήσιους ή εβδομαδιαίους. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε την καλύτερη υγεία των ματιών σας. Οι φακοί ημερήσιας χρήσης είναι πιο λεπτοί από τους κανονικούς ενώ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης στα μάτια σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούνται για έναν μήνα ( ή και περισσότερο).
Αλλεργίες και μολύνσεις. Εάν δεν ακολουθείτε την κατάλληλη φροντίδα των φακών επαφής, τότε πιο πιθανόν θα αντιμετωπίσετε μολύνσεις. Ακόμα, ενδέχεται να παρουσιάσετε αλλεργία σε κάποιο διάλυμα καθαρισμού φακών επαφής. Μετά την πρώτη χρήση φακών επαφής, παρατηρήστε συμπτώματα και μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας.
Κόκκινα μάτια. Άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία συχνά αισθάνονται άβολα με τους φακούς επαφής. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σταγόνες ματιών (ειδικές για ξηρά μάτια) και πάντα να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρό σας. Συγχρόνως, μπορείτε να φοράτε και τα γυαλιά σας ώστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας.